Győr+
2015.11.17. 15:02

‘Beszélgető hálózat’ az idősekért

A "Beszélgető hálózat" lényege, hogy idős önkéntesek keresnek fel olyan egyedül élő szépkorúakat, akik nehezen mozdulnak ki otthonról, nincs társaságuk, mert messze van a család vagy a rokonok nem tudják meglátogatni őket - mondta el Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor a Győr+ Rádióban Bajzát Zsuzsi vendégeként. Cikkünkben erről olvashatnak.

A „Beszélgető hálózat” egy győri specialitás. Mutassa be ezt a kezdeményezést!

2009-ben indult el a projekt. A hálózat lényege, hogy idős önkéntesek keresnek fel olyan egyedül élő szépkorúakat, akik nehezen mozdulnak ki otthonról, nincs társaságuk, mert messze van a család, vagy a rokonok nem tudják meglátogatni őket. A magányukat próbáljuk oldani azzal, hogy hetente egyszer egy-másfél órában beszélgetünk velük, a saját lakásukban.

 

Hogyan merült fel az ötlet?

A győri önkormányzat részt vesz a WHO Egészséges Városok programban. Azt tapasztaltuk, hogy az 50 év felettiek jelentős része egyedül él, a 80 év felettiek 43 százaléka magányos. A megkérdezettek 23 százaléka azt mondta, hogy szívesen vállalna önkéntes munkát. Úgy gondoltuk, ha ilyen sokan élnek egyedül és rengetegen vannak, akik szívesen segítenének, akkor ezt a két igényt próbáljuk meg összehozni.

 

Kivel működnek együtt?

Az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnökével, Bári Olgával gondolkodtunk, hogyan tudnánk ezt a lehetőséget megteremteni. Mindenképpen számítottuk az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) segítségére. Az igazgató, Panker Mihály, valamint a intézmény szakemberei már a kezdetektől támogatták az elképzelést. Ezenkívül folyamatosan ugyanaz a pszichiáter páros van segítségünkre. Frank Ágnes és Fodor Dénes klinikai-szakpszichológusok, akinek rutinjuk van az idősekkel való foglalkozásban és a képzés vezetésében.

 

Miklósyné Bertalanfy Mária


Mik a feltételek azok számára, akik szeretnének csatlakozni?

Két feltétel van: középfokú végzettséggel kell rendelkezni, illetve legyen hetven év alatt a jelentkező. Négyszer négy órás képzés előzi meg a “Beszélgető hálózatba” való bekerülést. Ehhez alapvető ismeretanyagra és intelligenciaszintre van szükség. A 70 év alatti kort azért javasoljuk, hogy legyen kifutása az önkéntes munkának. Ha nagyon idős korban vállalkozik valaki a hálózatba bekerülni, akkor rövid ideig tudja a munkát végezni. A képzésben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a beszélgetésnek keretei legyenek. Rövid idő alatt kell tudni a hangulatot feloldani, emellett fontos az is, hogy a beszélgetés végét is jól le tudja zárni az önkéntes. Ezenfelül vannak olyan pszichés és fizikai sajátosságok, amikkel jó, ha tisztában van a segítő.

 

Mennyire biztonságos ez a rendszer?

A képzés elvégzése után a segítő írásos megbízólevelet kap Borkai Zsolt polgármester aláírásával. Azonkívül az első kapcsolatfelvételnél az EESZI munkatársa kíséri el a megbízottat a partneréhez. Ha mégis gyanú merül fel, akkor a 06-96/500-555-ös telefonszámon az önkormányzatnál lehet érdeklődni, hogy az illető szerepel-e a hálózatban.

 

Ha valaki kedvet kapott, hogy tud jelentkezni?

Írásos motivációs levelet kérünk azoktól, akik szeretnének részt venni a hálózatban, ami tartalmazza a személyes adataikat a későbbi kapcsolatfelvételhez, illetve írják le, miért szeretnének a hálózatban dolgozni.

Cím: Győr Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala, WHO iroda, 9021, Győr, Honvédliget 1.

További információt pedig a 06-96/500-555-ös telefonszámom, valamint [email protected] email címen kaphatnak. Személyesen szintén a fenti címen kereshetnek fel bennünket.

 

Nyitóképünk illusztráció.