Győr+
2015.11.22. 13:59

Letették a győri evangélikus épületegyüttes felújításának és bővítésének alapkövét

Az evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét vasárnap tették le ünnepélyes keretek között. Az evangélikus sziget munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.

A felújítás keretében újabb épületszárnyat kap az óvoda, bővítik és korszerűsítik az iskolát, tornatermet építenek. Megszépül a kiemelt műemléki védettségű Öregtemplom, az oltár, valamint eredeti állapotában rekonstruálják az orgonát. A megújuló épületegyüttes ad otthont a levéltárnak, a konvent épületében pedig kollégiumi szobákat alakítanak ki. A Kossuth utca 16. szám alatti ház a lelkészeknek ad majd új otthont. A beruházás keretében korszerűsítik és kibővítik a szeretetházat, a jelenlegi kilencven férőhelyet további félszázzal növelik.

 

Az épületegyüttes most kibontakozó rekonstrukciójának jelentősége túlmutat az egyházon, a felújított intézmény nem csak az evangélikus közösségé, hanem a győri polgároké is lesz – hangsúlyozta Galli Csaba, egyházközségi felügyelő a vasárnapi ünnepségen.

 

 

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy sok ember álmát, gondolatát és reményét helyezték el az alapkővel, mivel már nagy szükség volt az evangélikus sziget megújítására. A politikus elmondta, amikor 2011-ben felvetődött a felújítás ötlete, kevés esélyt láttak a megvalósulásra, de Lázár János és Balog Zoltán miniszterek, Prőhle Gergely, Naszvadi György, Banai Péter és Soltész Miklós államtitkár támogatásával a kormány kiemelten kezeli a beruházást. Kara Ákos emlékeztetett, a reformáció emléknapján, 2013. október 31-én írták alá Orbán Viktor kormányfő és Gáncs Péter elnök-püspök a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodást Budapesten.

 

 

Az alapkőbe helyezett időkapszulába ennek a megállapodásnak a díszes példányát, az egyházközség lelkészeinek és tisztségviselőinek névsorát, az Insula Lutherana jelenlegi és a felújítás utáni alaprajzát, a kivitelező cég logoját, az Evangélikus élet legutóbbi számát, a helyi napilap egy példányát, egy ezer forintos bankjegyet és egy kétszáz forintos pénzérmét tettek.

A tervek szerint az Insula Lutherana felavatása 2017. október 31-én, a reformáció 500. évfordulóján lesz.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor