Győr+
2015.11.24. 11:34

Közel ezer fával folytatódik a faültetési program

A tavaly megkezdett nagyszabású program az idén ősszel folytatódik, amikor összességében közel ezer fát ültetnek el a város területén…

„A balesetveszélyessé vált, elszáradt, vagy életterét kinövő fákat ugyan ki kell vágni, de a program keretében nem csupán fapótlást végzünk, hanem évről-évre jóval többet ültetünk el, mint amennyit kivágunk.” – mondta el Radnóti Ákos. A városüzemeltetésért felelős alpolgármester hozzátette, az idén a pótlások miatt 244 fa kerül a közterületekre, a lakosság, illetve az önkormányzati képviselők kezdeményezésére 565 darabot, a hullámtéri pótlás második ütemében pedig 168-at ültetnek el, amit több mint 200 cserje telepítése egészít ki.

 

 

„Éppen egy évvel ezelőtt a Bercsényi ligetben Borkai Zsolt polgármesterrel jelentettük be a program indulását, és örömteli számomra, hogy az idén szintén választókörzetemben, az Eötvös parkban indulhat az őszi faültetés.” – fűzte hozzá Fekete Dávid alpolgármester. Mint mondta, amikor a parkban kialakították a műfüves sportpályát, voltak kritikus hangok, azonban ma már látható, hogy a sportpálya kitűnően szolgálja a diákok testmozgását, míg a park zöld jellege is megmaradt, az idei programban pedig éppen itt ültetik el az első fákat. Az alpolgármester hozzátette, éves szinten több mint tízmillió forintot fordít az önkormányzat a faültetésre.

 

 

A program során nagyrészt gömbkőrist, gömbmeggyet, gömbjuhart, oszlopos juhart, oszlopos gyertyánt, hársat, platánt, gesztenyét ületnek, figyelembe véve a helyi adottságokat, az utcaképet. A győri közterületeken közel ötvenezer fa található, a faállomány kezelője a Győr-Szol Zrt., így az ősszel folyó faültetésekről is a társaság gondoskodik.

 

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor