Győr+
2015.11.27. 12:27

A Fűszerkert

A Fűszerkert című exkluzív kiadványt mutatta be Lévai Anikó, Várszegi Asztrik főapát és Gyurik Gábor séf a magyar gasztronómia egyik szentélyében, a pannonhalmi Viator étteremben.

A Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, a Magyar Konyha gondozásában jelent meg, amely a fűszerezés mindennapi művészetébe avatja be az olvasót. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem egy lebilincselő fűszertörténeti, gasztronómiai album fűszeres receptekkel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből.

Várszegi Asztrik főapát köszöntőjében kiemelte, a könyvben benne van Pannonhalma üzenete, Pannonhalma emberek iránti szeretete. A főapát elárulta, kedvenc fűszernövénye a levendula. Azért kedves számára, mert a levendula egyszerűségével, szerénységével, igénytelenségével gazdagságot hordoz, gyógynövényként és fűszernövényként is használatos és egyre inkább szerepet játszik az igényes gasztronómiában.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hangsúlyozta, a botanika és a konyhaművészet iránt érdeklődőknek egyaránt ajánlja a logikusan felépített, könnyen főzhető recepteket tartalmazó kötetet. Lévai Anikó elmondta, nem ismerte az izsópot, nem főzött még vele, aztán amikor elolvasta Gyurik Gábor receptjeit, kipróbálta a panna cotta ízesítésére. Mint mondta, bevált.

Gyurik Gábor séf olyan receptekből állította össze a könyvet, amelyeket a kísérletezni szerető háziasszonyok, és az otthon főző férfiak is el tudnak készíteni.

A főzéshez ezúttal a frissítő citromfüvet választotta egy halas előételhez, a főételhez zsályával fűszerezte a sült sertéshúst, az izsópot a desszertbe, a panna cottába használta.

Lévai Anikó és Várszegi Asztrik kötényt kapott Gyurik Gábor séftől, közösen készítettek el a fentebb említett háromfogásos ételsort három friss fűszernövénnyel, melyet saját kezűleg szolgáltak fel a jelenlévőknek.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor