Győr+
2015.11.27. 14:15

Csók 150

A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A győri tárlat csütörtöktől látható az Esterházy-palotában.

A Győrben látható vándorkiállításon a fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait.

Láthatjuk a fiatal, ambiciózus művészt a Báthori Erzsébet festése közben, a müncheni évek bohém művészeként, párizsi műteremlakásában a múlt század elején, a nagy szakmai sikert hozó, később a velencei gyűjtemény által megvásárolt Két bálvány festmény előtt, valamint élete utolsó időszakában a Boszorkányok a Gellérthegyen és a Nirvána alkotása közben, melyeket évtizedekig át- meg átfestett műtermében. Otthonának impozáns dekorációja nem csupán a festő ízléséről tanúskodik, hanem a keleti kultúrák iránti fogékonyságáról és néprajzi gyűjtőszenvedélyéről is sokat elárul.

A kiállítást Takács Krisztián önkormányzati képviselő ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Felidézte: Csók István munkásságát áthatotta a derű, az életigenlés, neki megadatott, hogy Párizsban a legnagyobb művészekkel, írókkal költőkkel együtt alkothasson. Főbb művei már életében közgyűjtemények féltve őrzött darabjai lettek. A saját maga által megfestett önarcképét a firenzei Uffizi Képtár őrzi – emelte ki a képviselő.

Gartner Petra a kiállítás kurátora elmondta, az emlékév a Várkertbazárbeli nagyszabású Csók – A derűs élet festője című kiállítással vette kezdetét. Az emlékév folyamán számos érdekes rendezvényt, programot tartottak, tartanak. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a Kortársak Csók Istvánról című tárlat látható. A napokban jelenik meg immár sokadik kiadásban, az Emlékezéseim című könyv, amely a festő visszaemlékezésit tartalmazza. A cecei emlékházban pedig hamarosan megnyílik az újra rendezett állandókiállítás.

 

A tárlat december 10-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a Király utca 17. szám alatt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor