Győr+
2015.11.30. 15:26

Vendéglátóipari tárlat nyílt a Krúdyban

Az ország első vendéglátóipari tárlata nyílt meg múlt pénteken a Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában Pető István jóvoltából, aki több ezer darabból álló gyűjteményt adományozott az intézménynek.

Az egykori Kuckó vendéglő tulajdonosa, illetve az Arrabona Ételbár hajdani vezetője, Pető István Győr emblematikus személyisége, például gombás melegszendvicse fogalommá vált a városban.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke, és a szakácsok egyesületeinek világszövetségének örökös tagja a Vörös Csillag, a mai Rába Hotel konyháján kezdett. „Néhány hónap kellett ahhoz, hogy a végzett tanulóból elismert szakember legyen, kinevezzék helyettes vezetőnek a Karmelita étterem napi kétezer adagos konyháján, majd vállalati instruktornak, rábízva három megye vendéglátóhelyeit. Igaz, csak Mongóliába, de külföldre is eljutott, egy geológusexpedíció, hat év jurtakonyhai szolgálat hozadékából nyithatta meg Győr első magántulajdonú vendéglőjét, a Kuckót” – olvasható a Győr+ korábbi portrécikkében.

 

 

Bejcziné Mosolits Erika, az iskola igazgatója köszönőbeszédében elmondta, a több ezer darabból álló gyűjtemény szemléletesen őrzi a múltat, s hozzájárul hagyományaink, értékeink megtartásához, egyes tárgyak pedig különös szakmatörténeti jelentőséget képviselnek.

 

 

Pető István szintén a tárgyak történelmi üzenetét hangsúlyozta: következtetni lehet belőlük, milyen lehetett az adott időszak, a gasztronómia. „A szakácskönyvek nekem történelemkönyvnek számítanak, melyekből kiolvashatjuk a parasztok, polgárok és urak receptjeit, szokásait.

 

 

A győri lokálpatrióta 1959-től gyűjti az emlékeket, ami a háztartással, paraszti élettel kapcsolatos, s melynek majdnem minden darabját az iskolának adományozta. Elárulta, például az öntöttvas edényeit egyelőre megtartotta, azokat minőségük okán máig használja, egyébként pedig hiánycikknek számítanak. „Régebben nem voltak dizájnerek, a mesterek funkcionálisan gondolkodtak, s a tárgyakat a céljuknak megfelelően alakították ki” – mutatott rá és hozzátette, az a vágya, hogy nyitott legyen a gyűjtemény, szeretné, ha mások is ajánlanának fel tárgyakat, hiszen jó helyre kerülnek azok.

 

Z. A.

Fotó: Marcali Gábor