Győr+
2015.12.05. 18:00

Telt házasak a Rómer Ház programjai

Koncertek, improvizációs színház, mozi és kiállítások – egyelőre ezeken a lábakon áll a Rómer Ház, amely jó úton halad afelé, hogy a győri fiatalok komplex közösségi tere legyen. Egyfajta találkozási pont, ahol a baráti beszélgetések mellé igényes szórakozási lehetőségeket kínálnak.

Ez év tavaszán robbantak be és kezdődtek el azok a könnyű zenei koncertek, bulik, amelyeknek köszönhetően, a Rómer Ház visszanyerte népszerűségét. Ezek a rendezvények jelentik egyik fő profilunkat – mutatott rá Takács Krisztián, a házat működtető Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ifjúsági referense, amikor arra kértük, értékelje az ifjúsági központ 2015-ös évét. Hozzátette, egyik legismertebb programjuk a Rómer Kvelle koncertsorozat, amelynek fellépői között találjuk a Petőfi Rádió által ismertté vált legnevesebb 30-40 magyar zenekart, de olyan elektronikus zenei előadók, DJ-ék is szórakoztatták a közönséget, akik jelentősnek mondhatók, akár a mainstream, akár az underground vonalra gondolunk.

A ház másik állandó programjai az Import Impró Egyesület előadásai. Az improvizációs színház több mint egy éve működik itt, és rendkívüli népszerűségnek örvend, majdnem mindig telt házat produkál.

Harmadik profilként az I love mozira hívta fel a figyelmet Takács Krisztián. A Pongrácz Balázs által szervezett vetítések havi 2-4 alkalommal kínálnak főként magyar, európai, dél-amerikai vagy akár ázsiai filmeket. Olyan alkotásokról van szó, amelyeket a multiplexek nem játszanak, viszont érdemesek arra, hogy bemutassák őket. Ilyen volt a Liza, a rókatündér című magyar film is, amelyet kétszer is vetítettek a nagy érdeklődés miatt, és decemberben újra bemutatják majd.

Az ifjúsági referens megjegyezte, egyelőre leginkább a hétvégére kínálnak programokat a fiataloknak, hiszen a Rómer Kvelle-koncertek pénteken és szombaton vannak, a mozi pedig vasárnap várja vendégeit. Az Import Impró azokon a napokon kerül színpadra, amikor nincsen koncert. Ezek mellett vannak olyan hetek, amikor hétköznapokon is élet költözik a házba, ennek apropóját főként az I love mozin belül futó dokumentumfilm-sorozat adja.

Takács Krisztián a távolabbi jövőről elmondta, az a céljuk, hogy a 16 és 40 év közöttiek magukénak érezzék a Rómer Házat, ezért egy állandó art kávézó megnyitását is tervezik, amely találkozási pont lehet, és ahol hosszú távon a szórakozási lehetőségek mellett további kiállítások, komolyabb hangvételű beszélgetések, például pályaválasztási tanácsadások is helyet kapnak. Nyitnának a fogyatékkal élő fiatalok felé is, hiszen összességében egy olyan komplex ifjúsági teret kívánnak létrehozni, amellyel kapcsolatban a szülők tudhatják, jó helyen van a gyermekük, ha ott szórakozik.

Az ifjúsági referens kiemelte, az önkormányzat segíti céljaikat, ez az elmúlt időszakban a Rómer Kvelle-majális és egy komolyabb hangszigetelés kiépítéséhez nyújtott anyagi támogatásban is megmutatkozott.

Takács Krisztián a közeli jövőről is beszélt, felhívta a figyelmet a decemberi programokra, úgymint a december 6-i Liza, a rókatündér című film vetítésére, a 12-i Magashegyi Underground- és Kaukázus-koncertre, vagy az év utolsó napjainak koncertkínálatára. Ezek részleteiről a Rómer Ház és a Rómer Kvelle facebook oldalán olvashatnak!

 

Fotó: facebook.com/romerhaz