Győr+
2015.12.07. 15:45

Környezetbarát ajándék és zöld karácsony Kuka Bercivel

„Az erdei manó megmutatja, hogyan tudunk környezetbarát módon fenyőfát vásárolni, ajándékokat csomagolni, újrahasznosítva kreatív meglepetéseket, ajándékokat és fadíszeket készíteni”- mondta el Iván Gábor, a Győr+ Média munkatársa, Kuka Berci megálmodója, Bajzát Zsuzsi vendégeként a Győr+ Rádióban.

Kuka Bercivel már többször is találkozhattunk, például a Győrkőcfesztiválon. Mesélj nekünk róla, ki ő valójában?

Kuka Berci egy erdei manócska, akit a Győr+ Média, a Győr-Szol Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (GYHG) 2015-ben hívott életre, a környezettudatos gondolkodás és szemléletformálás céljából. A kiindulópont az volt, hogy a lakosság foglalkozzon a szelektív hulladékgyűjtéssel. Még mindig problémát jelent, hogy a kihelyezett hulladékgyűjtőket sokan nem megfelelően használják. Emellett gyakran találkozunk illegálisan lerakott hulladékkal az erdőkben, valamint Győrben és a környező településeken is. Ennek megszüntetésére alkottuk meg Kuka Berci figuráját. Az erdei manócska nagybátyja meglátogatása után hazatérve azzal szembesült, hogy szemét lepte el a lakóhelyét, valamint barátai is elköltöztek. Ezért fogta a cókmókját, a városba költözött, és segítséget kért a város apraja-nagyjától. Kuka Berci olyan kérdésekre kereste a választ, mint, hogy: honnan jött az a sok szemét, miért gyűlt össze ilyen nagy mennyiségben? Lehet-e ezzel kezdeni valamit, meg tudjuk-e ezt akadályozni és megelőzhető-e, hogy ilyen mennyiségű szemét felhalmozódjon?

 

Hogyan reagáltak a gyerekek a figurára, hogy érezték magukat a különböző figyelemfelhívó, de mégis játékos formában történő tanulás során?

A gyerekek megszerették Kuka Bercit. A Győrkőcfesztivál mellett az Adyvárosi Tópartyn, valamint a Győr-Sashegyi Hulladékkezelő Központ nyílt napján is részt vett az erdei manócska. Nagy sikerrel zártuk a programokat, ami igazolta a figura létjogosultságát.

 

 

A Győr+ Média Pavilonjánál karácsonyig minden szombaton várja Kuka Berci a kicsiket és a nagyokat kézműves karácsonyi foglalkozásra. Mi mindennel találkozhatnak, akik ellátogatnak oda?

Kuka Berci egy interaktív standdal várja a gyerekeket éppúgy, mint a felnőtteket. Ösztönöz, tanácsod ad és gyakorlati segítséget nyúlt az ünnepekkor a nagy mennyiségben fogyó csomagolóanyagok csökkentésére. Az erdei manó megmutatja, hogyan tudunk környezetbarát módon ajándékokat csomagolni, újrahasznosítva kreatív meglepetéseket, ajándékokat és fadíszeket készíteni. A helyszínen tehát kreatív foglalkozásokkal, forró teával és nagy szeretettel várják a kicsiket és a nagyokat a Sün Balázs Óvoda dolgozói.

 

Az elkészített dolgokat hazavihetik a gyerekek?

Persze, erről szól a kreatív foglalkozás. Vigyük haza, tanuljuk meg és sajátítsuk el a fogásokat, hogy otthon is alkalmazhassuk ajándékok, fadíszek elkészítésekor.

 

Mesélj nekünk Berci másik adventi akciójáról is!

December 9-e és 23-a között a Tarcsai Vilmos úti piacon Kuka Berci földlabdás fenyőfát árul. A fenyőfák Balatonszárszó és Nagycsepely környékéről érkeznek hozzánk, mégpedig egy 25 éve ezzel foglalkozó család segítségével. Ők nevelik, gondozzák a fákat, és emelik ki számunkra földlabdástul. 500 darab fenyőfáról van szó, amiből 250 darab szerb luc-, a másik fele pedig ezüstfenyő.

 

Miért olyan különlegesek ezek a földlabdás fenyőfák, mi lesz a sorsuk karácsony után?

A karácsonyi időszakot követve, a nálunk vásárolt fenyőfákat január 6-a és 9-e között a vásárlás helyszínén visszavesszük, és 500 forintot visszaadunk a vételárból. Ezt megtarthatják, de jótékonysági célra is fordíthatják, hiszen Kuka Berci az összegyűlt adományokat a Győri Állatmenhelyen élő kis barátainak ajánlja fel. A visszakerült fákat a város által kijelölt területre ültetjük el, és ezzel létrehozzuk Kuka Berci Zöld Pagonyát.

 

 

Karácsonyig, minden szombaton reggel 10 órától 18 óráig várja Kuka Berci a kicsiket és nagyokat a Baross út elején található Győr+ Média Pavilonnál, ahol az erdei manó megmutatja és megtanítja, hogyan tudunk környezetbarát ajándékokat, díszeket készíteni karácsonyra.