Győr+
2015.12.16. 15:52

Újra Győrben a gospel arany hangjai

December 18-án, szombaton különleges kurzusnak ad otthont a győri Zsinagóga: a Jazzagóga sorozat vendégeként zenél a The Golden Voices of Gospel kórus, Dwight Robson tiszteletes vezényletével.

A Jazzagóga ötletgazdája, Heim Gábor elmondta, hogy a győri zenei sorozatban kuriózumnak számít a The Golden Voices of Gospel énekkar. A gospel egy ősi zenei műfaj, amiben az afroamerikaiaktól eredő zenei stílust kevertek össze keresztény szövegekkel. A kórus vezetője és a tagjai párbeszédes formában énekelnek. A gospel szó magyar fordításban evangéliumot jelent, hiszen az Istent dicsőítik egy dallamos és ritmusos zenével.

Heim Gábor hozzátette, hogy tavaly az előadás kezdetekor mindenki a helyén ülve hallgatta az énekkart, ám a negyedik szám után már állva tapsoltak a jelenlévők. „Vérünkben van, hogy a ritmusra meg kell mozdulni, csak egy kicsit máshogy csináljuk, mint a gospel énekesek”- emelte ki az ötletgazda.

A zenekar karmestere, Dwight Robson tiszteletes 1967-ben alapította meg az első gospel kórusát „Tanítvány” néven. A tiszteletes teológiai szakot végzett Chicagóban és 15 évig lelkészként dolgozott. Ebben az időszakban alapította meg azt a zenekart, amiből később kinőtt a The Golden Voices of Gospel énekkar, amihez egy kisebb zenekar is tartozik. 2000-ben indultak el zenélni a világban és évente 800 koncertet adnak.

Jegyek korlátozott számban kaphatóak még a Richter-teremben (Győr, Aradi Vértanúk útja 16), a Baross út elején található Győr+ Média Pavilonban, a jegy.hu oldalon, illetve a Baross úton található Tourinformon irodában.

 

Fotó: jegy.hu