Győr+
2015.12.22. 15:04

A borok győri háza

Újváros és a Kossuth utca egyre inkább kezd visszakerülni a város vérkeringésébe. Ezt bizonyítja az is, hogy a közelmúltban a zsinagógával átellenben, közvetlenül a Menház Színpad mellett egy olyan borszaküzlet és kávézó nyílt, amely valószínűleg gyorsan törzshelyévé válik a kulturált bor- és kávéfogyasztóknak.

Azt mondják, a jó kézműves bor titka a gondos odafigyelésben van. A borász nem nagyüzemben dolgozik, hanem valóban át is látja a folyamatokat, amelyeknek nemcsak szemlélője, hanem hozzáértő alakítója is. Nemcsak hogy ő határozza meg, hogy az adott évjáratból milyen bor legyen, hanem a saját keze munkája is benne van egy-egy palackban. A törődés pedig garancia a minőségre. Ez a fajta szemlélet az, amely annak idején Bóka Józseffel és feleségével, Bókáné Sándor Viktóriával megszerettette a kézműves borokat. Olyannyira, hogy a közelmúltban – megérezve, hogy másokban is kialakult az igény az ilyen típusú borokra – a Borház Magyarország franchise partnereként nyitottak is egy elsősorban a kézműves borokra koncentráló üzletet Győrben. A házaspár lokálpatriótának vallja magát, és ez a mikroközösséget tekintve is igaz, hiszen üzlethelyiséget nem a Belvárosban, hanem lakóhelyük közelében, Újvárosban bérelnek. Bókáné Sándor Viktória azt mondja, szeretik ezt a környéket, és örömmel látják fejlődését. A zsinagóga közelében lévő épület – amelyben a saját kis borházukat kialakították – is újra lett építve, és tulajdonképpen szerencse, hogy ide vezette őket a sors. Közel van a Belváros, mindig van a közvetlen közelben parkolóhely, és egyre több fiatal család választja lakhelyének ezt a városrészt. Visszatért az élet ide, és az önkormányzat törekvései azt mutatják, hogy még inkább vissza fog – mutat rá.

 

 

Miután a Miért pont itt? kérdést tisztáztuk, adta magát a következő: Miért pont a bor? Erre már Bóka József válaszol, aki szerint, ahogy öregszik az ember, megválogatja, hogy mit iszik. A bor pedig egy olyan széles és egyben érdekes spektrumot kínál, amin belül lehet kalandozni, sőt tanulni, fejlődni is. Persze ez hosszú folyamat, és minden évjárat más, de abban, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő bort tudjon vásárolni náluk, szakértő kollégák segítenek. Ha betér valaki a borházba, először elbeszélgetnek vele, kicsit megismerik, aztán kóstoltatnak, s mindjárt kiderül, hogy az illetőhöz a könnyedebb, illatos, gyümölcsös vagy éppen a komplexebb, testesebb, gondolkodósabb borok állnak közelebb. Sokan vannak, akik mondhatjuk, hozzáértőként már fel is fedezték maguknak az üzletet, és határozott elképzelésekkel válogatnak a nagyközönség számára talán még ismeretlenül csengő, a különböző borvidékek hagyományos fajtáira építkező kézműves pincészetek boros palackjai között.

Nóra, az üzlet sommelier végzettségű eladója azt mondja, Győrben nagyon sok lehetőség van bort vásárolni, áruházláncok kínálják akciósan az italaikat, de ő azt tapasztalja, hogy aki szereti és érdeklődik a borok iránt, az egy idő után szeretne feljebb lépni, és erre ez idáig nem volt lehetőség. Most viszont egy olyan tér nyílt, ahol akár a hipermarketekben megszokott árakon is, összetettebb illat- és ízvilágú, az egyedi terroirt magában hordozó borokhoz lehet hozzájutni.

Kóstolni persze nemcsak egyedül van lehetőség, hiszen havonta borkóstolókat is szerveznek, de már most több cég megkereste őket, hogy szervezzenek zárt körű borkóstolót is munkatársaiknak. Emellett baráti társaságokat is szívesen várnak hasonló programra. Jó tudni, hogy a Borház szakképzett kollégái rugalmasan, az aktuális igényeknek megfelelően változtatnak a tervezett borsorokon, hiszen itt minden tétel minőségi, mindegy, hogy melyik palackot veszik le a polcról, a lényeg, hogy a legközelebb legyen a vendég ízléséhez.

Bókáné Sándor Viktória fontosnak tartja megjegyezni azt is, hogy nemcsak a borok, az ár is széles spektrumon mozog, így bárkinek tudnak a pénztárcájához bort adni. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az üzletben kávézó is működik, amely hiánypótló a környéken, sőt az Etyeki Kúria pálinkái is kaphatók náluk.

Karácsony közeledtével fontos információ az is, hogy a Borház három borválogatásával nem tévedhet sem az, aki az ünnepi menüsorhoz, sem az, aki ajándékba választ belőlük. A kedvezményes árú csomagok a friss fehértől a testes vörösig, a csajostól a prémium kategóriáig tartalmaznak tételeket, de egyedi kérésre újakat is összeállítanak.

 

Wurmbrandt András

Fotó: Marcali Gábor