Győr+
2016.03.30. 15:33

Spiró György a Menház Színpadon – videóval!

Egy vérbeli színházi emberrel, egy jelentős íróval találkozhat “testközelből” a közönség április 20-án, a győri Menház Színpadon.

Spiró olyan regények szerzője, mint Az Ikszek vagy a Fogság, melyek a kortárs magyar irodalom meghatározó, kanonikus műveinek bizonyultak.

Az életmű azonban lényegesen többrétűbb annál, mintsem hogy csupán a regényíró Spirót állítsa fókuszába, a sorozatban most debütáló Balog József rendezte est: szerkesztő, egyetemi tanár, habilitált professzor, az MTA kelet-európai kutatócsoportjának tudományos munkatársa, színházigazgató, dramaturg, feledhetetlen drámák (Csirkefej, A békecsászár, Koccanás) és novellák szerzője – ez mind Spiró.

Nem véletlen, hogy népszerűsége, példányszámokban is mérhető olvasottsága meghaladja kollégái többségéét: bármibe fog, a megszülető mű úgy mozgósítja és állítja más megvilágításba a történelmi emlékezetet, hogy annak a jelenkor kihívásai szempontjából is relevanciája lesz. Biztos tudáson, hiteles forrásokon nyugvó izgalmas, eleven aktualitás, s a legmagasabb szintű írói kvalitások: az életmű legfőbb vonzereje talán ez.