Győr+
2016.03.31. 14:01

A nagy olimpiát is erősítené a győri EYOF

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikere növelheti a 2024-es magyarországi olimpiarendezés esélyeit. Ez motiválja a két esemény előkészítését végző szervezetek együttműködését…

A Budapest 2024. Nonprofit Zrt. elsődleges célja, hogy a magyar olimpiarendezési pályázattal kapcsolatos feladatokat kezelje, azt sikerre vigye. A szervezet képviselői csütörtökön látogattak városunkba, hogy megismerjék az EYOF-fal kapcsolatos felkészülés jelenlegi állását, helyszíneit és tapasztalatait. Mint ismeretes, 2017 nyarán két kiemelt sporteseményt is rendeznek hazánkban. Míg Budapest a vizes világbajnokságnak ad otthont, addig Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál küzdelmei zajlanak majd. A rendezés sikeressége azért is kulcskérés, mert a két esemény után nem sokkal, szeptemberben dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es nyári olimpia helyszínéről, amelyért fővárosunk is ringbe száll. – fogalmazott Borkai Zsolt a fogadó város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

 

 

Hozzátette, a 2017-es győri olimpiai rendezvény sikere jelentős lobbi erőt is jelenthet, hiszen az olimpiai család tagjai testközelből láthatják, hogy hazánk képes az összetett multi-sportesemények magas színvonalú lebonyolítására. Borkai Zsolt hangsúlyozta, létesítményfejlesztés tekintetében – ide sorolva a Radnóti úti sporttelep és az Audi Aréna Győr mellett az egyetemi kollégiumfejlesztést is – az állam mintegy húszmilliárd forinttal járul hozzá a rendezéshez, az önkormányzat pedig évről-évre hasonló módon szintén milliárdos nagyságrendben hajt végre infrastrukturális fejlesztéseket a városban. Kiemelte, ezek a beruházások rövid távon a sikeres rendezést, hosszú távon Győrt és az itt élőket szolgálják.

 

 

Fekete Miklós a Budapest 2024. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója leszögezte, a két esemény egymást erősítve tud sikeres lenni, ezért is tartják fontosnak a szervezők közötti szoros kommunikációt. Dr. Bienerth Gusztáv igazgatósági tag hozzáfűzte, a 2017-es győri játékok és a vizes VB komoly segítséget jelenthet az olimpiai pályázat sikerének, és az új szabályok miatt Los Angelesszel, Rómával, vagy éppen Párizzsal szemben is versenyképesek lehetünk. A mostani látogatás célja ezért a tapasztalatcsere, és az, hogy minél több kapcsolódási pontot találjanak a két esemény előkészítői.

 

 

A megbeszélésen Bolla Péter polgármesteri biztos ismertette a felkészülés jelenlegi állását, az aktuális feladatokat. Részletesen is bemutatta a már megvalósult, és a most épülő helyszíneket is. Kitért a Radnóti úton épülő sporttelepre, bemutatta az olimpiai falu két helyszínét, a külső beruházással megvalósuló 200 lakást a volt olajgyár helyén, valamint az állami és önkormányzati forrással megépülő egyetemi kollégium-fejlesztést. A küldöttség tagjai a délután folyamán a 2017-es sportesemény legfontosabb helyszíneit tekintik meg.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter