Győr+
2016.04.01. 07:00

Kigyulladt a Nemak egyik csarnoka a győri ipari parkban – fotókkal frissítve

Szerencsére a tűzesetben személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. A tűzoltók nagy erőkkel, percek alatt a helyszínre vonultak. A lángok bent, a gyártócsarnokban csaptak fel.

Munkagépek gyulladtak meg a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. egyik húszezer négyzetméteres gyártócsarnokában péntekre virradóra. Az oltás idejére 207 ember hagyta el az épületet, a tűzben senki sem sérült meg – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mersich Gábor, az alumíniumöntöde cégvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a veszélyes üzemnek számító csarnokban jelentős az anyagi kár, hogy pontosan mekkora, azt vizsgálják. Hozzátette: az ipari parkban a Nyírfa sori főtelephelyen két gyártócsarnoka van a Nemaknak, azok közül a húszezer négyzetméteres csarnoknak egy részét érintette a tűz. Hogy mitől keletkezett, szintén vizsgálják. A mintegy ezer embert foglalkoztató vállalatnál péntek reggel a termelés 90 százalékban el tudott indulni – közölte. A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a mexikói Nemak-csoport legnagyobb európai hengerfejgyára, amely az Opelt, a Renault-t, az Audit és a BMW-t látja el termékeivel.

– Csütörtökön este tűz keletkezett Győrben a Nyírfa soron, az Ipari park egyik gyártócsarnokában – tájékoztatta portálunkat is Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

–  A mintegy húszezer négyzetméteres csarnokban a megmunkálógépek gyulladtak ki. A győri és pannonhalmi hivatásos tűzoltók mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot is riasztották. A tűz hatalmas füstképződéssel járt, a gépekről továbbterjedt az elszívó berendezésre és a pincére is. A tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben derítették fel és vizsgálták át a helyszínt, majd porraloltóval és vízsugarak segítségével fékezték meg a lángokat. A szellőző gépházban a szellőzőrendszer megbontásával kutatták fel az izzó gócokat, s szüntették meg véglegesen az izzást. A csarnokban dolgozók a tűz észlelésekor elhagyták a létesítményt, az oltás ideje alatt az udvaron tartózkodtak. A 207 ember a tűz eloltása és a füst kiszellőztetése után visszatérhetett a csarnok tűz által nem érintett területére. A tűzeset során nem sérült meg senki – zárta a katasztrófavédelem szóvivője.

A helyszínről jelentettük: 
Este 11 óra körül kapták jelzést a győri hivatásos tűzoltók. A győri iparai park területén található egyik gyártócsarnokhoz hívták őket, ahol tűz ütött ki. A helyszínre a győri hivatásosok mellett a pannonhalmi örs tűzoltói is kivonultak, a katasztrófavédelem műveleti szolgálat is megérkezett. Ahogy az emelőkosaras gépjármű segítségét is kértek, amellyel a magasból való oltást tudták bevetni.

Onnan, ahová a gyorplusz.hu eljuthatott egyébként nem lehetett füstöt és lángokat sem látni. Csupán a tűzoltóautók és a mentőszolgálat esetkocsijának villogó kék fényeit és a csarnokot elhagyó embereket láthatuk, akik türelmesen várakoztak. A biztonsági szolgálat embrei a helyszínen voltak, később mindenkinek italokat hoztak. Nyoma sem volt zavarnak vagy pániknak, mindenki fegyelmezetten viselkedett. Nem sokkal később a munkásokat egy másik csarnokba irányították, így a helyszínen már csak a tűzoltók és a biztonsági szolgálat munkatársai maradtak. Úgy tudjuk azoknak az embereknek a száma akiknek el kellett hagynia a csarnokot, meghaladta a 200 főt is, de pontos adatokat nem tudunk.

Úgy értesültünk, hogy fél egy környékén sikerült eloltani a tüzet, amely a gépekről máshova is átterjedt, de szerencsére személyi sérülés nem történt az éjszakai tűzesetnél.

Hogy mi okozhatta a lángokat és mit emésztettek fel, arról egyelőre nincsen bővebb és pontosabb információnk.

Szöveg és fotók:
Havassy