Győr+
2016.04.02. 07:16

Ma van az autizmus világnapja, Győr kék kötéssel és programokkal csatlakozott

Ma van az autizmus világnapja. Ennek apropóján négyszáz négyzetméternyi kék kötésből öltöztettél fel április első hétvégéjén a Széchenyi teret, szombaton este pedig kék megvilágítást kap a Püspökvár tornya, a győri székesegyház és a Jedlik-híd. A Vaskakas Kék-fotókiállítás nyílik.

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint világszerte.

A magyarországi programokat szervező Autisták Országos Szövetsége felhívására országszerte számos városban tartanak sétát és előadásokat, programokat az autizmusról, valamint pénteken és szombaton éttermi érzékenyítő akciót is szerveztek.

A szakmai szervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 ezer, a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül.


Győrben is megtartják a Kék napot

Árnics Katalin gyógypedagógus kezdeményezésére idén ötödik alkalommal rendezik meg Győrben a Kék napot. A kék kötés felhívásra rengetegen kötőtűt, horgolótűt ragadtak, több mint másfél ezer darab felajánlás érkezett. Árnics Katalin szerint, aki megkötött néhány 50×50 cm-es kék négyzetet, az máris tett valamit az autistákért. Wellner-Mező Melinda, a Gombolyda vezetője úgy látja, az egész ország összefogott, hazánk különböző falvaiból, városaiból, de még Amerikából is érkeznek hozzájuk a kék négyzetek. Az eddig összegyűlt anyagokból már a Széchenyi tér összes utcabútorát kékbe köthetik.

A Vaskakasban április 2-án, szombaton 10 órakor Kék-fotókiállítás nyílik. Daniss-Bodó Eszter két autizmussal élő gyermeket nevel. Kisfiát, Ábelt évek óta fotózza, folyamatosan dokumentálja, hogy a gyermek mennyit enged láttatni a világából. Ezt mutatja be a győri fotókiállításán is. A tárlat megnyitóját követően játszóház, 11 órától előadás várja a bábszínházba látogatókat.

Árnics Katalin hangsúlyozza, szombaton reggel öltöztetik kékbe a Széchenyi teret, a Püspökvár udvarát, a Vaskakas előcsarnokát, amely egészen vasárnap estig látható lesz, de a mozgalom ezzel nem ér végét, mert a két év alatt összegyűjtött kék kötésből készítenek egy hatalmas takarót. A takarót a Győrkőcfesztiválnak ajándékozzák, hogy legyen a városnak egy olyan takarója, amelyen minden gyermek elfér!

Korábbi, teljes cikkünket ide kattintva olvashatják!

Földvári Gabriella/MTI
Fotó: Marcali Gábor