Győr+
2016.04.04. 08:27

Győr tovább szövi szociális hálóját

„Győrben nem lehet szó gyermekéhezésről, a rászorulóknak még az iskolai szünidőkben is biztosítjuk a napi háromszori étkezést.” – mondta lapunknak dr. Somogyi Tivadar, akivel szociális, egészségügyi és köznevelési ágazat 2016-os fejlesztéseiről beszélgettünk…

Kezdjük a szociális ágazattal, hiszen sokszor elhangzott már, hogy Győr szociális hálója országosan is példaértékű. A területért felelős alpolgármestert arról kérdeztük, mi jellemzi 2016-ban az ágazatot Győrben. „Alapvető változások nem lesznek, hiszen városunkban valóban évtizedek óta erős a szociális háló, de az idén ezt még tovább fejlesztjük. Sáráson például egy 350 millió forintos beruházásnak köszönhetően 18 új, összkomfortos szociális bérlakást építünk.” – fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette, keresik a szociális bérlakás-állomány további bővítésének lehetőségét, többek között a központi pályázatokat is figyelik. A lakásgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatokra 340 millió forintot tartalmaz a költségvetés. Dr. Somogyi Tivadar leszögezte, Győrben idén sem lehet olyan, hogy aki rászorul, azt anyagi okok miatt ne tudják valamilyen segélyezésben részesíteni. A szociális támogatásokra 2016-ban több mint háromszázmillió forintot szánnak, míg az ellátási szerződéssel elláttatott szociális és gyermekjóléti feladatokra több mint nyolcvanmillió forintot biztosít az önkormányzat a feladatot ellátó civil szervezetek számára.  A közfoglalkoztatás biztosítására 25 millió forintot különítettek el.

 

„Azt is kijelenthetjük, hogy Győrben nem lehet gyermekéhezés, hiszen az önkormányzat és az állam biztosítja a rászorulóknak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban a napi minimum háromszori étkezést, amit a szünidők idejére is kiterjesztettünk.” A népjóléti ágazatra összességében négymilliárd forintot meghaladó összeget fordít az önkormányzat az idén, ebből az intézmények, mint a Család és Gyermekjóléti Központ, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat, valamint az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény működésére 3,2 milliárd forintot. Állagmegóvásra, felújításra is közel százmilliós keret áll rendelkezésre, amelyből olyan munkákat finanszíroznak, mint a Mohi utcai idősek otthonában szobák és fürdőszobák felújítása, az Apáca utcai idősek otthona homlokzatának felújítása, vagy a Család- és Gyermekjóléti Központ adyvárosi telephelyének felújítása. A terület és településfejlesztési operatív programból (TOP) is várhatóak felújítások, amelyből a legjelentősebb a Báthori utcai bölcsőde teljes körű felújítása, de ide tartozik többek között a Türr utcai bölcsőde szigetelése, a Mónus utcai bölcsőde ablakcseréje és szigetelése, vagy az EESZI Otthon utcai telephelyén demens centrum kialakítása. A város 2016-os költségvetése a Bóbita óvoda bővítésére 250 millió forintot tartalmaz, de a Tihanyi Árpád utcai orvosi rendelő felújítása is megtörténik. Az alpolgármester kiemelte, az idei évben az egészségügy terén jelentős lépés lesz a betegek komfortérzetének további javítása is, hiszen elkezdődik az orvosi rendelők váróinak légkondicionáló berendezésekkel való ellátása.

 

Mint tudjuk,  az iskolák nem önkormányzati fenntartásban működnek, de az önkormányzat üzemeltetőként jelentős összegeket fordít az intézményhálózatra, a 12 óvoda, a négy gazdasági működtető központ és a gyermektábor működtetésére összesen több mint hétmilliárd forintot. Állagmegóvásra és felújításra csak az idén 432 millió forintot fordít a város, többek között tantermek festésére, burkolásra, nyílászárók cseréjére, a vizesblokkok felújítására, az óvodák játszóudvarainak felújítására és épületek hőszigetelésére is. „Mindezeken felül a büdzsé egyéb tételeket is tartalmaz. A teljesség igénye nélkül ilyen például a bölcsődei, óvodai udvari játszóeszközök beszerzése, a kisiskolások ingyenes füzetcsomagjainak biztosítása, az óvodai úszásoktatással kapcsolatos kiadások, vagy éppen a Bursa Hungarica ösztöndíj.” – tette hozzá az alpolgármester. Kiemelte, az önkormányzat továbbra is részt vesz a WHO munkájában, hiszen kiemelt feladatának tekinti a lakosság egészséges életmódjának elősegítését, emellett pedig a városi drogstratégia megvalósításához is biztosítja a szükséges forrásokat, annál is inkább, hiszen a legveszélyeztetettebbek a fiatalok, tehát a prevenció nélkülözhetetlen a körükben. „A győri önkormányzat a fiatalokra és az idősekre kiemelten is fókuszál, a februári közgyűlésen elfogadtuk az idősek életminőségének javítását célzó koncepció 2016. évi feladatait, a márciusi ülésen pedig a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2015. évi tevékenysége került a képviselők elé. Örömteli, hogy a drogkipróbálás korábbi növekedő tendenciája megrekedni látszik, de ez a terület az, amelyen mindig van teendő gyermekeink érdekében. Hangsúlyozta, az idősek számára a város hagyományosan színes programokat biztosít az egész év során, hiszen az aktív időskor jelentősen hozzájárul a szépkorúak jobb életminőségéhez. Az alpolgármester végezetül emlékeztetett arra, hogy a hétvégén elindult az Egészség-Piac programsorozat, amely az idén 12 helyszínen kínál szűrővizsgálatokat, előadásokat, tanácsadást az egészséges életmód jegyében. (Erről részletes információkat az egeszseg.gyor.hu honlapon olvashat.)

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter