Győr+
2016.04.04. 14:20

Sapkája buktatta le a győri szatírt

A győri nyomozók ismét jól végezték dolgukat, hiszen nemrég elfogtak egy győrsági férfit, aki tavaly tél óta több kislányt is molesztált Győrben. Tettét ittassággal magyarázza. Jelenleg előzetes letartóztatásban van, nem mostanában szabadul.

 

A hírt a Zsaru magazin hozta nyilvánosságra, ahol bemutatták az eset részleteit is. Az írásból kiderül, a győrsági harmincnégy éves férfi már 2015. november elején elkezdte zaklatni az útjába kerülő kislányokat. Az első bejelentés november 3-án érkezett a rendőrségre. Eszerint egy 10 és 12 éves lánynak obszcén szavakat mondott, ráadásul a nemi szervét is mutogatta feléjük. A gyerekek szerencsére elmondták az esetet otthon, a szülők pedig még aznap feljelentést tettek a rendőrségen. Érthető módon a gyerekek annyira megijedtek, hogy nem tudtak pontos személyleírást adni a férfiról, így a nyomozók egyelőre nem tudtak forró nyomon elindulni. Azonban nem hagyta abba beteges viselkedését, februárig több esetben is zaklatott fiatal lányokat, mindegyiket Adyváros környékén. Az is valószínű hogy többször is molesztált fiatal lányokat, mint amennyiről tudomása van a rendőrségnek. Sajnos sokszor nem tesznek feljelentést a szülők, nehezítve ezzel a hatóságok munkáját.

A szatírok felbukkanása kiszámíthatatlan. Egy biztos, hogy a nyilvános helyeket kedvelik, ahol minden korosztály megfordul – például vasútállomások, parkok, és főleg tavasszal, nyáron. A magamutogatók között vannak fiatalabbak és idősek is.

– Olyan, hogy szatír, nincs a büntetőjogban. Ez csak köznyelvi megfogalmazás. A hivatalos megnevezés szeméremsértő – mondta egy korábbi interjúban Temes Sándor alezredes, a Győri Rendőrkapitányság élet-és ifjúságvédelmi alosztályának vezetője. Azt is tőle tudtuk meg, hogy a szeméremsértők általában nem erőszakosak, nem veszélyesek, tehát nemi erőszakot nem ezek a szituációk szülnek. Sőt, a magamutogatók a személyes kontaktust sem keresik, nekik elég az, hogy tudják: nyilvános helyen vannak és van, aki látja tettüket. Rájuk ez hat szexuális ingerként. Ez részükről kényszeres cselekedet, betegség. Természetesen ettől még a vétség vétség, amely akár két év szabadságvesztéssel is sújtható.

S hogy mit kell tenni, ha ilyen cselekménnyel találkozunk?
– Minden esetben rendőrt kell hívni – tette hozzá az alezredes. – A bejelentőtől azt kérjük, vállalja a járőreink előtt a nevét és az arcát, hiszen közös munkával, pontos személyleírással eredhetünk az illető nyomába. Természetesen az a legjobb, ha rendőreink tetten érik a szeméremsértőt. Sok esetben segít, ha a magamutogatóra ráripakodnak az emberek. Önbíráskodni nem lehet, feltartóztatni viszont igen. Ezek az emberek egyébként többnyire elszégyellik magukat, amikor rajtakapják őket és azzal védekeznek, hogy nem tudtak uralkodni magukon.

A mostani ügyben sikerült kideríteni, hogy a férfi egy esettől eltérve mindig gyalogosan közlekedett, az egyik sértett többször is látta a környéken. Egy másik molesztált lány pedig azzal segítettek a nyomozók munkáját, hogy el tudta mondani, milyen jellegzetes baseballsapka volt a férfin. Horváth Roland főhadnagy és Baán Tamás zászlós, az alosztály nyomózói egy ilyen sapkára lettek figyelmesek, a viselőjét pedig igazoltatták, majd előállították a kapitányságra.

A gyanúsított nem tagadott, bevallotta, hogy az elmúlt időszakban több kislányt megfogdosott. Elmondta, hogy túl sok mindenre nem emlékszik, mert minden alkalommal ittas volt. Egyébként a László keresztnévre hallgató férfi bűnbánást tanúsított, kijelentette, hogy egy barom, nem tudja miért csinál hülyeségeket. A Győri Rendőrkapitányság ötrendbeli szeméremsértés bűntettének és egyrendbeli zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított ellene eljárást.

Kértük a férfi előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, amit a bíróság el is rendelt, egészen június végéig– mondta el a gyorplusz.hu érdeklődésére Tóth Gabriella alezredes, megyei sajtószóvivő, majd hozzátette: – Tudjuk, hogy megrázó egy ilyen élmény, mégis azt kérjük az emberektől, hogy a rendőrséget értesítsék először. Próbáljanak meg a gyermekek visszaemlékezni az elkövető arcára, ruházatára, hogy kollégáim minél előbb elfoghassák. Természetesen a járőrök helyszíni jelenléttel is igyekeznek elejét venni a szeméremsértő viselkedésnek, de a lakosság segítségére és együttműködésére szükségünk van – zárta a szóvivő.

Zsaru Magazin/Havassy Anna Katalin