Győr+
2016.04.11. 08:35

A költészet része mindennapjainknak

Hazánkban 1964 óta József Attila születés napján, azaz április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ez alkalomból beszélgettünk Villányi László győri költővel, a Műhely folyóirat főszerkesztőjével.

Mit jelent ma, 2016-ban az Ön számára a költészet?

Az akadémiai székfoglalómat – a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián – A költészet mibenléte címmel tartottam, mert ifjú korom óta foglalkoztat ez a kérdés. Hiszem, hogy a költészet része mindennapjainknak, megtapasztalhatjuk a tavasz színeiben, egy madár röptét figyelve, vagy tenyerünkbe véve egy különleges formájú kavicsot.

Ön szerint, van ma létjogosultsága a versnek?

A jó vers rendkívül koncentráltan teremti újra a megélt költészetet, s nyilvánvalóan nem tömegcikk ugyan, de a költészet kedvelői sokkal többen vannak, mint ahogy azt némely megalapozatlan vélekedés sugallja. Minden jó vers felkínálja az érzékeny olvasónak, hogy rácsodálkozzon a világra, az élet gazdagságára, s ezáltal erősödjön belső szabadsága.

 

 

A győri Műhely folyóirat főszerkesztőjeként hogyan tudja segíteni, támogatni a fiatal versírókat?

A Műhely folyóirat hagyományai közé tartozik, hogy rendszeresen bemutat ifjú tehetségeket. Ebben az évben is szerepel három győri fiatal költő. Most zsűriztük a megyei diákírók, diákköltők pályázatát, s elmondhatom, számos ígéretes pályamunka született, háromnak helye lesz a folyóiratban, beküldőik a Móra-, a Révai-, illetve a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulói. Április 21-én a Zichy-palotában lesz egy rendhagyó Műhely-est, ahol győri és pannonhalmi középiskolás diákok olvassák fel a Műhelyből választott kedvenc versüket. A zsűri díjakat ad át, a Hazánk, a Magyar Kultúra, a Tarandus és a Pannonhalmi Bencés Kiadó által felajánlott könyveket, ajándék jegyeket a Győri Nemzeti Színházba, valamint Lévai Ádám, Kurcsis László és Tolnay Imre grafikáit. Győrött élő költők különdíjként saját könyveikből hoznak az alkalomra. Zene is lesz, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai muzsikálnak. Minden versmondásról videofelvétel készül, s felkerül az Internetre.

Min dolgozik mostanában?

Egy CD megjelentetésén dolgozik Mohai Gábor előadóművész, a Vivaldi naplójából című könyvem verseit mondja majd rajta, természetesen Vivaldi műveivel illusztrálva. A Napkút Kiadó a Könyvhétre készül megjelentetni új verseskönyvemet, a címe: egyszer csak.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor