Győr+
2016.04.13. 10:27

Jó úton Rió felé: szintidőt úszott a 4×100-as vegyesváltó

Elkezdődött az országos úszó bajnokság a győri Aqua Sportcentrumban. A nyitónapon a váltóversenyeket rendezték meg, és három magyar négyes is olyan időt úszott, amely a ranglista jelenlegi állása alapján elég lenne az olimpiai kvalifikációhoz.

A 4×100-as vegyesváltó 3:36.74-es mostani ideje riói részvételt ér, bár a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű csapat még nincs csúcsformában.

A Győri Úszó SE versenyzője, Balogh Gábor volt a váltó első embere.

„Úgy indultunk a futamnak, hogy a 3:37-en belüli eredmény már biztosan olimpiai részvételt ér. Ez sikerült, úgy néz ki, a mai idővel ott leszünk az olimpián. Azt nem mondanám, hogy csúcsformában vagyunk, de most a ranglistás szintidő volt a fontos. Én századra annyit úsztam, mint a kazanyi vb-n, úgy, hogy két napja jöttünk haza az edzőtáborból, és ez bizakodásra ad okot, ha a jövőt nézzük. Remélem az Európa-bajnokságon már egyéni csúcsot tudok úszni, az olimpián pedig azt is tovább javítom. Rióban számomra két országos csúcs a cél. Örülök, hogy Győrben készülhetek, egy nagyon jó edzővel, Petrov Ivánnal. Más edzésmódszerekkel dolgozunk, mint amit korábban megszoktam, és ez hozza az eredményeket. A körülmények kiválóak, nem túlzás, hogy Győrben most a legjobb úszónak lenni.”

Gyurta Dánielre a vegyes mellúszás része jutott. Az olimpiai bajnok szerint amit elterveztek, azt sikerült véghez vinni.

„A saját részidőmmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a legfontosabb, hogy jelen pillanatban olimpiai szintet teljesítettünk. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a negyedik olimpiámra készülhetek, hiszen ez az esemény a csúcs egy sportoló életében. Óriási motivációt jelent, hogy címvédőként lehetek ott Rióban. Maximális felkészülést igényel mind fizikailag, mind mentálisan, de óriási kihívás számomra. Itt Győrben a világ elitjébe tartozó létesítményben versenyezhetünk. A lehetőség adott a jó eredményekre, most ránk vár a feladat.”

Takács Krisztián vitte be a váltót a célba. A győri úszó Gyurta Dánielhez hasonlóan a negyedik olimpiáján vehet részt.

„Ez az idő nem rossz, a jelenlegi állapotban. Próbáltam kicsit tartalékolni is, hiszen negyed óra múlva még a 4×100 gyorson is kellene valamit alakítani. A győri uszoda teljesen más világ, mint amiben korábban edzettem. Itt olyan medencébe ugrom, olyan rajtkőről, és olyan kötelek közé, mint ami az olimpián van. Ez az én számomban, az 50 méter gyorson rengeteget számít, hiszen ott minden apró részlet számít. Szeretnék az olimpián döntőt úszni.”

Az országos bajnokság szerdai napján 16 órától rendezik a döntőket.

 

Nagy Roland

 

A fotón: Gyurta Dániel, Cseh László és Balog Gábor. Forrás: facebook.com/vizesvb