Győr+
2016.06.10. 21:08

Franciaország nyerte meg a nyitómeccset – fotókkal

Péntek este elrajtolt a 2016-as labdarúgó-Európa-bajnokság!  A nyitómeccsen a  pályán Franciaország és Románia legjobbjai mérték össze a tudásukat. Végül a kék mezesek örülhettek, gyönyörű góllal nyerték meg a mérkőzést. A játékvezető egyébként a jól teljesító Kassai Viktor volt, aki segítőivel együtt szinte hiba nélkül hozta le a meccset.

Végül négy perc hosszabítás után a magyar játékvezető lefújta a meccset, amelyet így a Franciaország nyert meg 2-1-re. Kétségtelen, hogy a francia cserék felfrissítették a csapatot, így váltani tudtak, amely győzelemhez vezette a gallokat. Az viszont tény, hogy Románia válogatottja megmutatta, hogy elsősorban védekezésben nagyon erősek és nem szabad őket leírni.

A nyitómeccset tehát a házigazdák nyerték meg, egy igazán szép, 18 méterről szerzett bombagóllal. Kassai Viktor segítőivel remekül vezényelte le a mérkőzést.

Az eddig is remekül játszó Payet 18 méterről is elvállalta a kapura lövést: jól döntött, mert bődületesen nagy gólt lőtt a románoknak, a 89. percben… A gólszerzőt egyébként le is hívták a pályáról, ismét cseréltek a franciák, Sissoko jött be. Három perc hosszabbítás mellett döntött Kassai.

Az előbb besárgult Popát Torje váltotta a pályán. A hajrára tehát még változtatott a román szövetségi kapitány. Rögtön egy szép megmozdulással mutatkozott be a Lloris kapuja előtt, gólt azonban nem sikerült szereznie.

Újabb román sárga, ez már a harmadik. Popa követett el taktikai szabálytalanságot, amelyet Kassai Viktor lappal “jutalmazott” .

A franciák is cseréltek. Talán a legnagyobb sztárjukat, Pogbat hívták le a pályáról, helyette Martial mutatkozhat be, aki éppen most érte el a tizszeres válogatottságot.

Az EB első cseréje is megtörtént: Stanciu-t váltotta Chipciu. Kisse meglepetés szerű volt a döntés, mindenki arra gondolt, hogy az előbb megsérült Pintilii-t kell lehozni a pályáról. Szerencsére azonban folytatni tudja a meccset.

A házigazdák gólszerzője besárgult, Pintilii-t tartolta le. Kassai teljesen jogosan figyelmeztette lappal Giroud, tehát megvan az első francia sárgalap is.

Mindössze 8 perc kellett a románoknak a szépítéshez. A francia tizenhatoson belül Patrick Evra szabálytalankodott, a jogosan megítélt büntetőt pedig Stancu vállalta el, aki magabiztosan értékesítette is azt, Lloris verve volt, nem tudta védeni a lövést, főleg mert azt sem sikerült kitalálnia, merre lövi majd a román labdát. Ezzel az EB első büntetője is megvan.

Patrice Evra itt még Nicolae Stanciu-val harcol a labdáért, később 11-est érően szabálytalankodott
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Tatarusanu, a román kapus nem tudta megszerezni a labdát az ötösön belül és Giroud befejelte a kapuba az EB első gólját. A visszajátszásokból egyértelműen kiderült, hogy hiába reklamáltak a románok szabálytalanságot, a francia csatár nem támadta kapusukat. A majdnem két méter magas hálóőr egyszerűen nem tudta megszerezni a labdát, amit Giroud könyörtelenül kihasznált. A románoknak 30 perce maradt, hogy szépítsenek, vagy éppen fordítsanak. Ennek ellenére továbbra is a franciák nyomnak, újra hatalmas gólhelyzetük volt.

A játékosok újra kifutottak a pályán, egyelőre egyik szövetségi kapitány sem változtatott, egyik oldalon sem volt csere. A románok kezdtek jobban, hatalmas ziccert hagytak ki a második félidő harmadik percében.

Chiriches és Griezmann fejpárbaja
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Félidő:
Ahogy azt már a nagy labdarúgó tornák esetében megszokhattuk, gól egyelőre nincs, hiszen a csapatok 0-0-ás állással vonultak az öltözőbe. A franciák egyelőre meddő mezőnyfölényben vannak, próbálkoznak, veszélyeztetnek, de igazán nagy helyzetet a románok tudtak kialakítani. A sárgák stabilan védekeznek, bár Chiriches után már Rat is besárgult a román védelemből. Egyébként mintha a franciák egy kicsit megilletődötten fociznának, pedig igazi sztárok alkotják a csapatot. A románok határozottan és bátran játszanak. A gallok közül eddig talán leginkább kiemelhető Payet, Giroud és Griezmann. Tény, hogy kettő utóbbi csatárként játszik, ám gólig még nem jutottak…

A mérkőzésen eddig románoknak volt nagyobb helyzete, de Lloris a helyén volt és bravúros védéssel mentett. A franciák is veszélyeztetnek, de egyelőre ordító lehetőségig nem jutottak, a román védelem masszív, szervezetten védekeznek. Egyébként a 32. percben a 2016-as EB első sárgalapja is megvillant: a sárga mezben játszó Chiriches kapta.

A román Vlad Chiriches (b), Dragos Grigore (j2), illetve a francia Laurent Koscielny, Blaise Matudi, Bacary Sagna és Hugo Lloris (b-j) a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság A csoportja első fordulójának Franciaország-Románia mérkőzésén a Saint-Denis-i Stade de France stadionban.
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

Labdarúgó Eb 2016, nyitómeccs

Franciaország-Románia
Párizs, Stade de France, játékvezető: Kassai Viktor.

Kassai Viktor (j2) magyar játékvezető és segítői a nyitómeccs előtt
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Matuidi, Kanté, Pogba – Payet – Giroud, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Cserék: Mandanda, Costil, Jallet, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Sissoko, Coman, Umtiti.

Francia szurkoló, a gall kakassal
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat – Pintilii, Hoban – Popa, Stanciu, Stancu – Andone. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu.
Cserék: Pantilimon, Lung, Matel, Moti, Chipciu, Alibec, Torje, Keserü, Gaman, Filip, Sanmartean, Prepelita.

Román szurkolók, akik kedvenceik győzelmében bíznak
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

A megnyító színpompásra és látványosra sikerült. Olyan igazi franciás volt, nyugodtan mondhatni. David Guetta világhírű DJ is fellépett a ceremónián. A himunszokat pedig gyermekek énekelték, a több tízezer szurkolóval egyetembe.

Didier Deschamp, a franciák szövetségi kapitányának extrán különleges lehet a mérkőzés, hiszen 1998-ban világbajnokságot, majd 2000-ben Európa-bajnokságot nyert a francia válogatott tagjaként.

Deschamp az EB-trófeával (2000)

Sőt, csapatkapitányként mind a kétszer ő emelhette a magasba a trófeát is. Egyébként az ezredfordulós EB után visszavonult.

Látványos fotó a nyitóünnepségről
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Szöveg: HAK
Fotók: MTI