A kávét, a lekvárt, az ásványvizet a minőségmegőrzési idejének lejártát követően egy évvel is elfogyaszthatjuk. Hiánypótló ajánlást állított össze a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja.
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja.
A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.
Továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.
Mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára hasznos lehet a Nébih Maradék nélkül programjának legújabb útmutatója. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék. (forrás: NÉBIH)
Itt található, mely termékcsoport mennyi ideig használható fel (fogyasztható) a minőségmegőrzési idő lejártát követően.
- 2 hónap: olaj, zsír, chips és sós ropogtatni valók, tejpor
- 3 hónap: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
- 6 hónap: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
- 9 hónap: só, cukor, édesítőszerek, gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz, stb.), száraztészta, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (pudingpor, kakaó, fűszerek, stb.), UHT tej, UHT tejszín, szószok (ketchup, majonéz, mustár)
- 12 hónap: konzerv, lekvár, kávé, tea, kakaópor, ásványvíz, méz