Győr+
2016.06.15. 23:27

EURO 2016 – A házigazda már a tizenhat között

Franciaország már a legjobb tizenhat közé jutott, miután 2-0-ra legyőzte Albániát a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjában. Svájc és Románia nem bírt egymással, Szlovákia meglepte Oroszországot.

Az Európa-bajnokság ötödik napja nem a legemlékezetesebbre sikeredett, láttunk már jobb mérkőzéseket is a szerdán lejátszott három találkozónál. A B csoportban Szlovákia teljesen meglepte Oroszországot, amely végig ötlettelenül futballozott. A 32. percben Weiss lépett ki Hamsík indításával, majd egy visszahúzós csellel két védőt is elküldött, és szépen tekert a kapuba. A 45. percben ugyanők játszottak össze: Weiss kisszöglete után a védők nem figyeltek Hamsíkra, aki bombagólt lőtt. A szlovákok a második félidőben inkább előnyük megtartására törekedtek, alaposan visszavettek a tempóból, azt kihasználva a 80. percben Glusakov szépíteni tudott. Egyenlíteni már nem tudtak az oroszok, a szlovákok 2-1-re győztek. A csoport másik, második fordulóbeli mérkőzését, az Anglia-Wales találkozót csütörtökön délután játsszák.

Az A csoportban Svájc Romániával csapott össze, és bár a svájciak kezdeményeztek, mégis a románok szereztek vezetést. A 16. percben Stancu büntetőből volt eredményes, bár a játékvezetői ítélet meglehetősen vitatható volt. A románok kis híján megduplázták előnyüket, de Sapunaru a kapufát találta el. A svájciak előtt is adódott több lehetőség, de egyenlíteni csak az 57. percben tudtak. A román védelem röviden fejelte ki a labdát, Mehmedi pedig kapásból a hosszú sarokba bombázott. Az utolsó félórában egyik csapat sem mert kockáztatni, így maradt az 1-1-es döntetlen.

A nap utolsó mérkőzésén a házigazda Franciaország Albánia ellen lépett pályára. A két válogatott egészen csapnivaló első félidőt játszott, komoly lehetőség egyik kapu előtt sem adódott. A második félidőre aztán teljesen megváltozott a játék képe, a franciák végre támadólag léptek fel, és az albánok sem futballoztak veszélytelenül. Előbb az albánok, pontosabban az előlük menteni igyekvő Sagna találta el a kapufát, majd Giroud fejese csattant ugyanott, csak a másik kapunál. Sokáig úgy tűnt, hiába a nagy francia helyzetek, az albánok elcsennek egy pontot a házigazdától. Aztán a 90. percben a középső védő Rami beadását a szélső Griezmann fejelte a kapuba, a furcsa felállásból született gól pedig eldöntötte a három pont sorsát. A ráadásban még Payet is meglőtte második gólját az Eb-n, így teljessé vált a francia örömünnep Marseille-ben. A házigazda 2-0-ra nyert második mérkőzésén, így már biztosan ott van az Európa-bajnokság legjobb tizenhat csapata között.

MTI Fotó: Illyés Tibor