Győr+
2016.06.16. 23:27

Euro 2016 – Ukrajna az első búcsúzó

Anglia a hosszabbításban lőtt góllal nyert Wales ellen, Észak-Írország legyőzte Ukrajnát, Németország nem bírt Lengyelországgal a labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

Túlzás lenne állítani, hogy káprázatos mérkőzésekkel örvendeztettek meg minket a csapatok csütörtökön. Anglia és Wales elég szürke negyvenöt percet játszott egymással, az angol Sterling korán helyzetbe került, de mellélőtte a ziccert. Aztán a 32. percben, amikor az angolok kicsit élénkülni látszottak, a walesi Bale megszerezte második szabadrúgásgólját az Eb-n, de ahogy az elsőhöz, ehhez is kellett a kapus segítsége. A szünetben beállt az angol válogatottba Vardy és Sturridge, a játék pedig fel is pezsdült. Az 56. percben Vardy rögtön ki is egyenlített, és bár a walesiek lest reklamáltak, szó sem lehetett szabálytalanságról, hiszen védőről pattant a labda a gólszerzőhöz. Az angolok fölényben játszottak, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. Amikor úgy tűnt, döntetlen lesz a vége, a hosszabbításban csak sikerült kiháromszögelniük a walesi védelmet, és a másik cserecsatár, Sturridge belőtte a győztes gólt. Anglia 2-1-re nyert, és a B csoport élére állt.

Ukrajna előzetesen jóval esélyesebbnek tűnt Észak-Írország ellen, de az első fordulóban, a németek ellen mutatott játékát nyomokban sem tudta megismételni a kelet-európai csapat. Ötlettelenül és veszélytelenül futballoztak az ukránok, és ellenfelük sem a helyzetek kialakításában jeleskedett. Aztán a 49. percben McAuley fejesével meglepetésre az észak-írek jutottak vezetéshez. A mérkőzés rövid időre félbeszakadt a kialakult jégeső miatt, a kényszerszünet után pedig minden ott folytatódott, ahol abbamaradt. Az észak-írek kivárásra játszottak, az ukránok pedig nem tudtak mit kezdeni a labdával. A nézőriogató mérkőzést végül a csereként beállt McGinn gólja döntötte el a hosszabbításban. Észak-Írország 2-0-ra győzött, ez volt történetük első sikere az Eb-n, a többit pedig felejtsük el.

Este a Németország-Lengyelország összecsapás sem váltotta meg a világot. A németek háromszor, a lengyelek egyszer sem találták el a kaput, így nem meglepő, hogy gólnélküli döntetlennel zárult a mérkőzés. A németek fölényben játszottak, a legnagyobb helyzet mégis a lengyel Milik előtt adódott a második félidő elején, de miután luftot fejelt, a térdéről a kapu mellé pattant a labda. A pontosztozkodásnak a lengyelek örültek jobban, az ukránok pedig nagyon bánták, hiszen azzal eldőlt, hogy ők már nem juthatnak tovább a C csoportból.

Fotó: thefa.com