Győr+
2016.06.18. 07:10

Papírsárkány repíti a gyerekeket a 9. Győrkőcfesztiválra – Fotókkal

Hamarosan papírsárkányok lepik el Győr Belvárosát, s vidáman hirdetik, hamarosan kezdődik a 9. Győrkőcfesztivál! Ez ugyanis a július 1-3-ig tartó rendezvény idei szimbóluma - derült ki a Vaskakas Bábszínházban tartott pénteki sajtótájékoztatón. Ismét hatalmas játszótérré változik tehát a város, a belépő pedig továbbra is egy mosoly!

Jól ismeri már minden Győrkőc a következő sorokat:

“10 helyszínen, 1000 program,

Zsebpénz nem kell, mert ingyen van!

Belépő a mosolyod, mit hozz magaddal,

meg egy rólad készült fotón!”

 

A Vaskakas Bábszínház által szervezett Győrkőcfesztivál az ország legnagyobb szabadtéri, ingyenes gyerekfesztiválja. Az évek során egyre több helyszínnel, játékkal, előadással gyarapodott, hiszen 50 ezer látogatónak próbál a kedvében járni: előadások, koncertek, mutatványok, bábszínházak mellett kézműves játszóházak; ügyességi sportjátékok; logikai és népi játékok, állatsimogatók, óriáshinták várják a fesztiválozó családokat.

A fesztivál sajtótájékoztatóját a Rippel fivérek akadémiájának növendékei nyitották akrobatikus műsorukkal, a Győrkőc egyik helyszínén, a várágyúknál ugyanis elképesztő cirkuszra számíthatnak a kilátogatók, a Rippel Akadémia és Ungár Anikó bűvésztanodája vár kicsiket és nagyokat.

 

 

A Győrkőcfesztivál Bogárbállal indul a Dunakapu téren, a nyitónapon a Pa-dö-dö is koncertezik, a Kicsi Gesztenye Klub pedig Dobrády Ákos vadonatúj dalait hozza el. Ezután következik a hagyományossá vált kulcsátadó ceremónia tűzijátékkal, melyen a Győrkőcök megkapják a város kulcsát Borkai Zsolt polgármestertől, s kezdődhet a világra szóló móka!

Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója elmondta, idén nem minden játékelemet találhatnak az előző években megszokott helyen a kilátogatók: például a Széchenyi téren rendhagyó módon nem csak pancsolók lesznek, hanem a Győrkőcjárgánypark kap helyet. „Persze az ország összes medencéje Győrben lesz, de ezúttal több helyszínen találkozhatnak a vizes játékokkal a gyerekek.

 

 

A felújítás alatt álló Bécsi kapu tér továbbra is a fesztivál központja marad információs ponttal, a Kazinczy elvarázsolt utcává, Győrkőcműhellyé változik. A Rába kettős híd is varázslatos lesz, többek között labdacsatával, jövőbe látó készülékkel várják a családokat. A vársétányon pancsoló és kalandpark, a Radó-sziget egyik felén mesetér épül fel a tavaly sikerrel debütáló Vers-Játszó-Térrel, ahol kortárs írókkal, költőkkel és illusztrátorokkal játszhatnak, verselhetnek, alkothatnak a fesztiválozók, mellyel még közelebb hozható az irodalom és a képzőművészet a családokhoz. A sziget másik fele a hangos mulatságé, játszóházakkal, koncertekkel, bábszínházi előadásokkal.

 

 

A Mihálkovics sétány kalandparkká változik, a Bercsényi liget pedig ökoligetté, ahol a tavalyihoz hasonlóan Kuka Berci is várja a gyerekeket a környezettudatosság jegyében különféle játékokkal. Az erdei manót környezetünk védelme érdekében a Győr+ Média Zrt., a Győr-Szol Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG) hívta életre.

Idén is rengetegen csatlakoztak a rendezvényhez, például a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, melynek Csikóca Művészeti Műhelyében a sárkányokkal foglalkoznak, kézműveskednek, saját házi sárkányt is elkészíthetnek a gyerekek. Ezt, s még számos programot látogathatnak a győrkőckarkötővel a gyerekek.

A fesztivál a győri önkormányzat támogatásában jön létre, de a programok széles civil összefogással valósulnak meg.

 

 

Somogyi Tivadar alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindig szívesen érkezik a Vaskakas Bábszínházba és a Győrkőcfesztiválra, hiszen elképesztően kreatív csapat dolgozik azon, hogy szenzációsan sikerüljenek az előadások, illetve a fesztivál. Már első évben sem volt kérdés, hogy az önkormányzat támogatja a bábszínházat az esemény megvalósításában. „Győrben nem csak idősnek jó lenni, kimondhatjuk, gyereknek is az” – mondta.

A Győrkőcfesztivál sikerét jelzi, hogy már kétszer érdemelte ki a KIVÁLÓ MINŐSÍTÉSŰ FESZTIVÁL címet a Magyar Fesztivál Szövetség alapos vizsgálódása után valamint a Városmarketing Gyémánt díját, illetve EFFE minősítést kapott az Európai Fesztiválok Szövetségétől.

 

 

Természetesen idén is lesz Nemzetközi Győrkőcolimpia, immár nyolcadik alkalommal hívják sportolni a gyerekeket a közös játék öröméért. Szombati-Serfőző Eszter, a Kulturális és Sport Főosztály vezetője kifejtette, Győr sportos város, s szeretnék a legfiatalabbak is bevonni a mozgás adta örömökbe. A Győrkőcolimpia olyannyira népszerűvé vált az évek során, hogy 16 településről érkeznek a jórészt az Aranyparton, illetve az Egyetemi Csarnokban tartandó eseményekre: 220 gyermek vetélkedik majd egymással. Jönnek Győr több testvérvárosából is delegációk, Nyizsnyij Novgorodból, Ingolstadtból és Poznanból is érkeznek gyerekek az egász hétvégén át tartó mókára.

A részletes programtervről a www.gyorkoc.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Orosz Sándor