Győr+
2016.06.20. 23:03

Wales csoportelsőként jutott tovább, Anglia nem tudott nyerni

Wales válogatottja 3-0-ra legyőzte Oroszországot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság hétfői játéknapján, a B csoport harmadik fordulójában, ezzel előbbi bejutott a 16 közé, utóbbi pedig kiesett. Az angolok gól nélküli döntetlent játszottak a szlovákokkal.

Az első félidő első felében Aaron Ramsey és Neil Taylor, a második felvonásban pedig Gareth Bale volt eredményes. A walesiek a gólokon kívül is több nagy helyzetet alakítottak ki, összesen 11 alkalommal találták el a kaput, és magabiztos, megérdemelt sikerükkel a csoport első helyéről jutottak a 16 közé.

A walesiek szombaton Párizsban játsszák nyolcaddöntős meccsüket az A, a C vagy a D csoport harmadik helyezettjével.

Eredmény, B csoport, 3. forduló:

Wales-Oroszország 3-0 (2-0)
Toulouse, Stadium de Toulouse, 28 840 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: Ramsey (11.), Taylor (20.), Bale (67.)
sárga lap: Vokes (16.), illetve Mamajev (64.)

Wales: Hennessey – Gunther, Chester, A. Williams, Davies, Taylor – Allen (Edwards, 74.), Ledley (King, 76.), Ramsey – Bale (Church, 83.), Vokes

Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, V. Berezuckij (A. Berezuckij, a szünetben), Ignasevics, Kombarov – Mamajev, Glusakov – Szmolov (Szamedov, 70.), Sirokov (Golovin, 52.), Kokorin – Dzjuba

I. félidő:
11. perc: A félpályánál labdát veszítettek az oroszok, Joe Allen remek ütemben ugratta ki a leshatáron kilépő Aaron Ramseyt, az Arsenal középpályása pedig a kimozduló Akinfejev kapus fölött a hálóba emelt (1-0).
20. perc: Ezúttal az orosz térfél közepén szerzett labdát Wales válogatottja, Gareth Bale átadása után a ziccerbe kerülő Neil Taylor előbb még hibázott, de a kapusról kipattanó labdát a Swansea City védője a hálóba lőtte (2-0).

II. félidő:

67. perc: Egy újabb gyors walesi ellenakció végén Aaron Ramsey passzolt a 16-os bal oldalánál betörő Gareth Bale-hez, a Real Madrid sztárja pedig jobb külsővel Akinfejev lábai mellett a kapu bal sarkába pörgetett (3-0).

Bale már az első percben megvillant, de veszélyes lövését Akinfejev kivédte. A walesiek a folytatásban is több nagy helyzetet alakítottak ki, az első félidőben összesen kilenc alkalommal találták el a kaput, és két góljukkal nagyon közel kerültek a győzelemhez.

A játék képe a szünet után sem változott, az oroszok valamivel többet birtokolták a labdát, de Wales rendkívül hatékonyan kontrázott, Bale révén növelte előnyét, és magabiztos, megérdemelt sikerével a csoport első helyéről jutott a 16 közé.

A britek szombaton Párizsban játsszák nyolcaddöntős meccsüket az A, a C vagy a D csoport harmadik helyezettjével.

Anglia-Szlovákia: 0-0

Anglia nemzeti tizenegye a szlovák válogatottal nézett farkasszemet 90 percen keresztül, de egyik csapat sem talált a hálóba, így 0-0 lett a mérkőzés végeredménye. Az angolok a második helyen lépett tovább a B csoportból, a szlovákok pedig a harmadik helyen zártak.

A találkozón Roy Hodgson szövetségi kapitány együttese – amely egy győzelemmel a 16 közé juttatta volna a magyarokat – ugyan nagy fölényben futballozott, de támadásban hiányzott belőle a kreativitás, így a szlovákok viszonylag könnyedén tartották az eredményt.

Az angol válogatott a jövő hétfői nyolcaddöntőben így a magyarokat is felvonultató F csoport második helyezettjével játszik Nizzában.

Eredmény: B csoport, 3. forduló:
Anglia-Szlovákia 0-0

St. Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 39 051 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
sárga lap: Bertrand (52.), illetve Pecovsky (24.)

Anglia: Hart – Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand – Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.) – Lallana (Alli, 60.), Vardy, Sturridge (Kane, 76.)

Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Pecovsky (Gyömbér, 67.), Hamsík – Mak, Duda (Swento, 57.), Weiss (Skriniar, 78.)

Roy Hodgson, az angol válogatott szövetségi kapitány hat helyen változtatott kezdőcsapatán, többek között kimaradt a kapitány, Wayne Rooney is.

A várakozásoknak megfelelően az angolok vették kezükbe az irányítást, a szlovákok pedig gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. Az első félidőbe Vardy és Lallana is közel járt a gólszerzéshez, de Kozácik mindkét esetben hárított.

A játék képe a fordulást követően sem változott, ahogyan telt az idő, a szlovákoknak egyre jobban megfelelt a döntetlen, s ennek fényében cseréltek is. Az angolok főként beívelésekkel próbálkoztak, de nem tudták feltörni a szlovák védelmet.

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság góllövőlistája:

3 gólos: Bale (walesi)

2 gólos: Lukaku (belga), Morata (spanyol), Stancu (román), Payet (francia)

1 gólos: Berezuckij (orosz), Bjarnason (izlandi), Dier (angol), Duda (szlovák), Éder (olasz), Giaccherini (olasz), Giroud (francia), Glusakov (orosz), Griezmann (francia), Hamsík (szlovák), Hoolahan (ír), McAuley (északír), McGinn (északír), Mehmedi (svájci), Milik (lengyel), Modric (horvát), Mustafi (német), Nani (portugál), Necid (cseh), Nolito (spanyol), Pelle (olasz), Perisic (horvát), Piqué (spanyol), Rakitic (horvát), Ramsey (walesi), Robson-Kanu (walesi), Sadiku (Albánia), Schär (svájci), Schweinsteiger (német), G. Sigurdsson (izlandi), Skoda (cseh), STIEBER, Sturridge (angol), SZALAI, Taylor (walesi), Vardy (angol), Weiss (szlovák), Witsel (belga)

öngól: Clark (ír, a svédek ellen), Saevarsson (izlandi, a magyarok ellen)

MTI
(korábbi fotó)