Győr+
2016.06.28. 09:25

Megemlékezések Szent László Napon – fotókkal!

A győri önkormányzat és a katolikus püspökség rendezte programok keretei között emlékeztünk lovagkirályunkra. A Szent László díjat négyen vehették át…

„A magyar történelem sokszínűségének, kultúránk gazdagságának egyik fontos építőköve az a hagyomány, amit Szent László kultusza jelentett egykor, és szerencsére jelent mind a mai napig. A lovagkirály nemzetünk kiemelkedő alakja, sorsunk alakítója volt, egy igazi országépítő uralkodó, aki nem csak a belső rendet alakította, de megerősítette hazánkat Európában.” – fogalmazott Fekete Dávid alpolgármester ünnepi köszöntőjében. Hozzátette, mi, győriek büszkék lehetünk múltunkra, büszkék lehetünk hagyományainkra, és büszkék lehetünk arra is, ahogy ezeket a felemelő hagyományokat ápoljuk, így múltunk értékeit a jelen részévé tudjuk tenni. Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni azért, hogy ezek a hagyományok valóban itt legyenek velünk a mindennapokban, segítséget nyújtsanak az eligazodáshoz, segítséget önmagunk elhelyezéséhez a világban. „Ennek érdekében újítjuk fel szisztematikusan műemlékeinket, a temetők katonasírjait, gondozzuk emlékhelyeinket, és szervezünk rendszeresen olyan programokat, amelyeken keresztül a győriek maguk is bekapcsolódhatnak az emlékezésbe, kultúránk értékeinek közös őrzésébe.”

 

 

„Meg kell említenem, hogy az önkormányzat ebben a küldetésében nincs egyedül, sőt! Rengetegen vesznek részt benne! Lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem nagyon kevés olyan város van, amelynek lakói annyira lokálpatrióták, mint a győriek! Nincs olyan év, hogy ne gazdagodna a város valamelyik győri vállalkozás felajánlása révén egy-egy köztéri alkotással. (…) A hagyományőrzésből rengeteg szervezet, egyesület, civil közösség is kiveszi a részét, és ezek azok az erős alapok, amelyre sokkal könnyebb az építkezés. Ezek azok a fundamentumok, amelyek megalapozzák a város folyamatos gyarapodását.”

 

 

A díszközgyűlésen dr. Somogyi Tivadar alpolgármester olvasta fel a közgyűlés határozatait, Borkai Zsolt polgármester pedig átadta a Szent László díjakat. Bende Ildikó színművész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja több évtizedes kimagasló és egyedülálló színészi és előadóművészi munkásságának elismeréseként vehette át az elismerést. Dr. Dubánn Dénes állatorvos, a győri ETO többszörös válogatott kézilabdázója több évtizedes, példamutató szakmai munkája és kiváló sporteredményei, valamint az állatvédelem terén kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréseként kapta a Szent László-érmet. Szalai Tamás vendéglátóipari szakember, a Szalai Vendéglő Kft. és a Nádorkert Kft. tulajdonosa és ügyvezetője a tradicionális vendéglátás területén nyújtott, több évtizedes, magas színvonalú teljesítménye, valamint a győri lokálpatrióta kezdeményezések támogatójaként végzett tevékenysége miatt, míg dr. Szigethy Gábor író, rendező, a Győri Polgári Szalon vezetője a város kulturális életét gazdagító, magas színvonalú és értékteremtő rendezői és publikációs tevékenysége, valamint a Győr város értékeit népszerűsítő munkássága elismeréseként részesült a díjban.

 

Szalai Tamás, dr. Dubánn Dénes, Bende Ildikó, dr. Szigethy Gábor

Bende Ildikó a Győrplusz televízió kérdésére elmondta, vannak elismerések, amelyeket az ember szeretne megkapni, a szakmai díjak közül ilyen az Aase-díj volt, de számára ugyanilyen értékes a Szent László díj is, amely egy közösség elismerése, Győr városáé, amely befogadta őt. A mai nap azért is szimbolikus számára, hiszen apósa, férje és fia is László, ő pedig mától a Szent László díj birtokosa.

A díszközgyűlést a a Cant’ Art Énekegyüttes műsora zárta, amelyben Jáger András a Győri Nemzeti Színház művésze közreműködött.

Az ünneplők fél hattól koszorúzták meg Szent László szobrát a Káptalandombon, este hat órától pedig ünnepi szentmise kezdődött a Bazilikában. Ünnepi szentmisét mutatott be Bíró László püspök, katoniai ordinárius, az MKPK családreferense, akivel együtt misézett dr. Pápai Lajos püspök, apostoli kormányzó, dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor, dr. Martos Levente Balázs szemináriumi prefektus, Kapui Jenő mosoni esperes, pasztorális helynök, Marics István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint az egyházmegye papsága.

 

A misét a Szent László napi körmenet követte, ahol a győri polgárok tiszteletük jeléül hordozták körbe Szent László hermáját a belváros utcáin.

A körmenet végeztével a Győri Filharmonikus zenekar ünnepi hangversenyt ad. Műsor: J. S. Bach: Falsche Welt, dir trau ich nicht, BWV 52; J. S. Bach: Geist und Seele wird verwirret, BWV 35; J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51. Közreműködik: Varga Viktória – szoprán, Bárány Péter – kontratenor, Zádori László – orgona. Vezényel és csembalón játszik: Rácz Márton. A hangversenyre a belépés ingyenes.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter/Marcali Gábor