A farsangi szezon megérkeztével eljött a fánksütés időszaka is, ami a diétázóknak eddig csak a sóvárgásról szólt. Azonban ha néhány hozzávalót egészségesre cserélünk, és bő olaj helyett a sütőbe toljuk be ezeket a finomságokat, akkor rengeteg kalóriát spórolhatunk és még az egészséges életmódba is beilleszthető.
A fánk egy tipikusan olyan édesség, ami nagyon ízletes, tele van kalóriával és az olajszag miatt sok háziasszonynak nem a kedvence elkészíteni. Legyen szó akár szalagos fánkról, akár amerikairól, vagy csörögéről, mindegyik bővelkedik szénhidrátban, zsírban és kalóriában. A boltok polcain található cukormázas csodák emellett még színezékekkel és tartósítószerekkel is bombázzák a szervezetünket. Elég azonban egy kis rafináltság, hogy a kedvenc fánkrecepted diétássá változzon.
Fehér liszt helyett túró
A hizlaló fehér liszt helyett számos olyan alternatíva van, amit észrevehetetlenül kicserélhetünk, és még egészséges is lesz. Amennyiben ragaszkodunk a liszthez, használjunk teljes kiőrlésű fajtát, ami elnyújtott szénhidráttartalma miatt egyensúlyban tartja a vércukorszintet, vagy szénhidrátcsökkentett, amivel sok kalóriát megspórolhatunk, míg ízre nem lehet észrevenni a különbséget. A legegészségesebb, de annál finomabb alternatíva, ha zablisztet keverünk össze túróval és tojással és ez adja a tészta alapját. A túró kiválóan illeszthető a diétába, mivel kalóriatartalma alacsony, míg fehérjetartalma akár 14-18 gramm is lehet tíz dekában.
Élesztő helyett használhatunk sütőport, így a dagasztás folyamatát is megúszhatjuk.
Cukor helyett édesítőszer
Ma már szerencsére a cukorbetegeknek és a diétázóknak sem kell lemondaniuk a kedvenc édességükről. A tojásokat cukor helyett steviával vagy eritrittel is kikeverhetjük, illetve ízlés szerint a kedvenc édesítőnket használva.
A fánkok tetejére akár porított édesítőszert is használhatunk, amit elkeverhetünk fahéjjal is, ami a vércukorszintet is egyenletesen tartja. Számos bolt kínál magas kakaótartalmú étcsokoládét, amit megolvasztva használhatunk a cukormáz helyettesítésére.
Bő étolaj helyett süssünk idén sütőben!
Megússzuk a lakásban a fröcsögő olajat és a vele járó olajszagot, ha sütőben sütjük meg a fánkokat. Emellett a szív- és érrendszerünknek is nagyon jót teszünk, ha kihagyjuk az étolajat a sütésből. Akár sütőporos, akár élesztős verzió mellett döntünk, mindegyiket megsüthetjük tepsiben. Figyeljünk arra hogy szellősen pakoljuk a tésztahalmokat a sütőpapírra, mivel duplájára fog még nőni a sütőben.
Egy feles pohár segítségével akár mélyedést is ejthetünk a tészta közepén, amibe tölthetünk cukormentes mogyorókrémet, vagy cukormentes lekvárt ízlés szerint.