Győr+
2016.06.29. 14:21

Újabb első világháborús emlékművek újultak meg Győrben

A Radó szigeti hősi emlékmű után a révfalui temetőben és a Győrszentivánon található világháborús műemléket restaurálták…

„Fekete Dávid és a centenáriumi emlékbizottság kezdeményezésére már eddig is több hasonló emlékhely újult meg, ezért révfalui önkormányzati képviselőként felhívtam a figyelmet a városrész temetőjében található emlékműre.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, aki hozzátette, az elődeink, hőseink tiszteletének kifejezése az a munka, amit a város a felújításokkal elvégez.

 

 

„A győri önkormányzat és a világború kitörésének századik évfordulójára alakult emlékbizottság kiemelt feladatának tekinti a hősök sírjainak, és emléküket őrző alkotások rendbetételét, restaurálását. Ennek keretében újultak meg a katonasírok a nádorvárosi temetőben, és számos köztéri emlékmű, mint például a Radó szigeti Hősi emlékmű is, majd folytatásként a révfalui és szentiváni emlékhelyek”. – mondta el Fekete Dávid alpolgármester, az emlékbizottság vezetője, aki hozzáfűzte, a munka a jövőben is folytatódik újabb városrészekben.

 

 

A révfalui temetőben található emlékmű restaurálása során megtisztították és felületkezelővel bevonták a megrozsdásodott betoncél szerkezetet. Kijavították a beton és műkőfelületen az idők során keletkezett hibákat, a névtáblákat lecsiszolták, a feltüntetett neveket újrafestették. Tisztítás után víztaszító réteggel vonták be az alkotást. A temetőben lévő műtárgynál az emlékmű előtti terület új kavics terítést kapott és a szükséges kertészeti munkák is elkészültek.

 

 

A másik rekonstrukció Győrszentivánon a Váci Mihály és a Déryné utcák kereszteződésében levő emlékműnél történt. A szakmai munka itt is a révfaluihoz hasonló módszer szerint zajlott. Emellett felújították az emlékmű közelében lévő járdaszakaszt, és átfestették a zászlótartó oszlopokat is. Az emlékművek felújítása közel bruttó ötmillió forintba került.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter