Győr+
2016.08.21. 08:48

Láttuk, ahogy meglett a nyolcadik arany! – Rióból jelentjük

Kozák Danuta: Ha nem érem el a Holdat, akkor is a csillagok között vagyok, most elértem!

Amikor a riói olimpiai park buszállomásán kora reggel gyülekeznek a magyar újságírók a Lagon Stadium, vagyis a kajak­kenu pálya felé induló járatnál, mindenki irigykedik. Egyrészt mert a magyar küldöttségé a legszebb egyen póló, egy Hungary feliratú, zöld felső, másrészt pedig mindenki tud arról, hogy ünnepelni is megyünk.

Ha kajak­kenu döntőket rendeznek, ott a mieinknek biztosan érem terem, az is szinte száz százalék, hogy az aranyak száma nő Magyarország neve mellett az éremtáblán. Sokan szeretnének ennyire biztosra menni a kollégák közül, amikor elindulnak hazájuk egy egy versenyzője miatt, valamelyik olimpiai helyszínre. Ha az olimpia előtt fogadni kellett volna, hogy hol lesz magyar aranyérem, egyértelműen a női kajak négyesre tették volna a legtöbben a pénzüket a média képviselői.

Fotó: Marcali Gábor – Győr+ Média

Persze ezt könnyű kimondani, leírni, sokkal, de sokkal nehezebb megvalósítani a hajóban ülőknek. Olimpián számtalanszor láttunk már olyat, hogy az abszolút esélyes kikapott.

Az utolsó döntős napon, Molnár Péter kajak egyes 200 méteren a a 15., a férfi kajak négyese 1000 méteren a 11. helyen zárt. A Vasbányai Henrik ­Mike Róbert kenu kettes, óriási hajrával a 4. helyet szerezte meg. A női kajak négyes hozta a formáját, és végig vezetve nyerte is a finálét.

Fotó:  Marcali Gábor – Győr+ Média

Egy hétszeres magyar olimpiai bajnok, Gerevich Aladár, két hatszoros aranyérmes Kárpáti Rudolf és Kovács Pál, valamint két ötszörös első Egerszegi Krisztina, és Keleti Ágnes után Kozák Danuta lett a hatodik sportolónk, aki karrierje során legalább ötször állhatott az ötkarikás dobogó tetején. A Rióban harmadszor győztes kajakosunk a verseny után pár perccel nyilatkozott a Győr Plusznak.

Fotó:  Marcali Gábor – Győr+ Média

Azt is elmondta, hogy szerinte tökéletes pályát mentek, és hogy még el kell telnie egy kis időnek, hogy felfogja, mit is ért el. Kozák Danuta nem érzi, hogy az olimpia éve teljesen kifacsarta volna fizikailag és lelkileg, már lehet, hogy vasárnap futócipőt vesz, és elmegy kocogni, itt Rióban. Elárulta, hogy van egy mondása amihez tartja magát: Mindig a Holdat célozd meg, ha nem éred el, akkor is a csillagok között vagy! A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

A kajak négyeshez kapcsolódó érdekesség, hogy Csipes Tamara első helyezésével megvan a negyedik szülő­gyermek olimpiai aranypáros a magyar sport történetében. Korábban háromszor fordult elő, hogy egy olimpiai bajnok magyar sportoló gyermeke is ötkarikás aranyérmet szerzett.

Fotó:  Marcali Gábor – Győr+ Média

Csipes Ferenc 1988-­as aranya után lánya is olimpiai bajnok. A négyes sikeréből Szabó Gabriella, és az immár kétszeres aranyérmes Fazekas­-Zur Krisztina is kivette a részét. A Győri VSE kajakosa az eredményhirdetés után a kajakos lapátjával a kezében kereste csapattársait a mixed zónában, de nem találta, ahogy a kijáratot sem a kordonok mögül.

Miközben közösen indulunk útnak, arról beszél, hogy a csapatmunka meghozta gyümölcsét, és hogy a szurkolók szeretete milyen sokat számít nekik. Aztán megkönnyezi, amikor arra terelődik a szó, hogy mi a következő napok programja. Fazekas­Zur Krisztina bármennyire is szeretni az olimpia hangulatát, már a kisfiához sietne. Az interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Ahogy a legtöbb aranyérmesünk döntőjét a női kajak négyesek fináléját is a helyszínen szurkolta végig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere, aki büszke a magyarok eredményeire, és különösen boldog, hogy győri sportoló is van az aranyérmesek között.

A másodpercekkel a lányok célba érkezése után készült interjúnkat ide kattintva hallgathatja meg.

Nagy Roland, Rióból jelenti
Fotók: Marcali Gábor