Győr+
2016.08.26. 18:47

Jelöltesse meg kerékpárját, megéri! – időpontokkal

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával folytatódik a Győri Rendőrkapitányság kerékpárjelölő programja, amely ingyenes és mindenkit várnak augusztus 27-én és 28-án délelőtt a Megyeház téren!

A kerékpárjelölő programot a Győri Városi Rendőrkapitányság 2015 őszén indította útra a IV. személy-, vagyonvédelmi és biztonságtechnikai bemutató rendezvényen.

A kerékpárlopások megelőzése és az eltulajdonított kerékpárok eredményes felkutatása érdekében indult programot a győri önkormányzat az idei évben 1 millió forint összeggel támogatta.

A program célja, hogy a biciklik beazonosításával csökkenjenek a lopások, illetve ha mégis eltűnnek a járgányok, könnyebben a nyomára bukkanhassanak. Ezzel értelemszerűen az elkövetők elfogása is könnyebbé válhat. Ennek elérésére egy jelölő módszert dolgoztak ki, amely egy egyszerű eljárás. A perforált formában kialakított szám- és betűkombinációkból álló azonosítót tartalmazó sablont felragasztják a kerékpár alvázára, majd a sablonra ecsettel felhordják a speciális folyékony pasztát. A sablonra került kémiai anyag kis idő elteltével a perforációk mentén beleégeti az alváz fémszerkezetébe a szám- és betűsort. A mélyen beégett egyedi azonosítót egy kártyára is rögzítik, amelyet átadnak a tulajdonosnak. Az adatokat a tulajdonos nevéhez és lakcíméhez is hozzárendelik, majd az emiatt kialakított rendőrségi adattárolóban regisztrálják. Fontos tudni, hogy a kerékpár fémvázába égetett azonosító nem távolítható el anélkül, hogy ne sérülne meg a felület, tehát senkinek nem ajánlott! Az egyedi azonosító szabad szemmel jóformán nem látható, esztétikai deformálódást nem eredményez, azonban UV-lámpa segítségével tisztán leolvasható.

A jelölés folyamatban!
(police.hu)

Az így rögzített bicikli és a tulajdonos adatai tehát bekerülnek a rendőrség adatbázisába, amelynek segítségével lopás esetén a keresés máris indítható. Az egyedi azonosítót az intézkedő rendőr is lekérheti a listából, így ellenőrizheti a kerékpárt és a tulajdonosát is.

A kerékpárok jelölése és regisztrációja, az önkormányzati támogatásnak köszönhetően, a győri kerékpár-tulajdonosok számára ingyenes. A jelölést megelőzően a kerékpár tulajdonjogát a tulajdonosnak hitelt érdemlően igazolnia kell. A kerékpárjelölés pontos időpontja és helyszíne: augusztus 27. szombat 10 órától 16 óra, illetve vasárnap 9 órától 17 óráig. Mindkét nap a Megyeház téren várják a regisztrálni vágyókat.

Ezt követően a kerékpárok jelölése, az önkormányzati támogatásnak köszönhetően, a helyi médián keresztül előre meghirdetett időpontokban a Győri Rendőrkapitányságon, az erre kijelölt munkatársak bevonásával történik. Érdeklődni lehet a 96/520-000/15-94, 15-44, 16-51-es telefonszámokon, vagy a [email protected] e-mail címen.