Győr+
2016.08.29. 12:08

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését augusztus 29-én.

1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudományos Társaság ülésén bemutatta a dagerrotip fotográfiai eljárás teljes folyamatát, az előkészülettől az exponáláson át egészen az utómunkálatokig. A prezentációhoz a Nagy Károly által Párizsban vásárolt felszerelést használta. A dagerrotípia a Dunát és a Budai várat ábrázolta, és ez volt az első feljegyzett alkalom, hogy Magyarországon fényképfelvételt készítettek (ekkor még a Habsburg-birodalom részeként, évekkel az Osztrák-Magyar Monarchia előtt).

A központi ünnepséget szombaton tartották Ccegléden, ahol átadták az “Év Fotográfusa” és az Év Fotóművészti Alkotócsoportja” díjakt.

A Szigetköz Fotóműhely vezetője, Lakatos Krisztián lett az Év Fotográfusa! Az eltelt egy éves időszak alatt végzett fotóművészi tevékenységével nyerte el a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított AZ ÉV FOTOGRÁFUSA 2016 kitüntető címet.

A Győr Plusz Rádió reggeli műsorában Lakatos Krisztián volt Orosz Sanyi vendége. A beszélgetés itt hallgatható meg.