Út a végtelen felé

Győr+
2019.01.21. 09:56

Xantus Géza erdélyi festőművész Út a végtelen felé című kiállítása látható a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban.

A csíkszeredai festőművész a földi ember elképzelésével mutatja meg az örökkévalósághoz vezető utat. A képek színvilága, feldolgozás módja azt sugallja, van kitörés a földi létből, a három dimenzióból, van egy másik idősík, egy másik világ. Aki megnézi a tárlatot, el tudja képzelni, milyen lehet az örökkévalóság.

Bráda Tibor, Xantus Géza, dr. Veres András

A pénteki megnyitón dr. Veres András győri megyéspüspök köszöntőjében kiemelte, számára egy jól ismert művész kiállítását nyitja meg, ugyanis a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából üvegképeket készített és stációt, keresztutat állított a szervezet székházában, kápolnájában. A győri megyéspüspök a mai napig minden héten találkozik Xantus Géza munkáival. A festőművész egyfajta prófétai, papi szolgálatot is végez, hiszen az önmagát kinyilatkoztató Istenről beszél, ami néha könnyebb egy művésznek, mint a papoknak. Xantus Gézának sikerült alkotásaival az emberek szívéhez, gondolkodásához közelebb jutni – mondta Veres András.

Részlet a kiállításból

Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész a Xantus Gézával közös emlékeiket elevenítette fel, és munkásságát, alkotásait méltatta. A győri kiállítás képeiről szólva kifejtette: Xantus festményein felragyog a fény, bármit is fest, az áhítatos, hívő ember szól hozzánk képein.

Xantus Géza festőművész

Xantus Géza festőművész így vallott a győri kiállításáról: “A háromdimenziósnak tapasztalt világunkon túlmutatóan egy további, „transzcendens dimenziót” szeretnék ábrázolni. Megfogalmazásom érdekében gondolati síkon a feltámadt Krisztus misztériumát veszem alapul, aki tanítványait a bezárt ajtókon keresztül látogatja meg, kitapintja sebhelyeit, hús-vér emberként mutatkozik, és anélkül, hogy felismerhetősége változna, áthalad a szilárd formákon. Ezáltal elénk tárja annak tényét, hogy létezik egy olyan dimenzionális világ, amelyet a ma embere még nem ismer. Ennek a felsejlő valóságnak a vizuális bemutatására a képzőművészet adta lehetőségen belül a kifejezési formát.”

A megnyitón közreműködött Keszei Johanna fuvolán, zongorán kísérte dr. Maróti Gábor, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója.

A tárlat február 28-ig látogatható naponta 10 és 18 óra között a Gutenberg tér 2. szám alatt.

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor