Győr+
2016.09.01. 12:14

Táncköröket szervezett, népdalt gyűjtött és verset is írt a győri pap

Czuczor Gergely halálának 150 évfordulójáról tudományos konferencián emlékeztek meg csütörtökön a róla elnevezett győri Bencés-gimnáziumban.

Czuczort 1824. szeptember 26-án szentelték pappá, Győrben kezdett tanítani, előbb az alsó osztályokban, majd 1827–1828-ban a szónoklati osztályban. 1828-ban és 1829-ben a főapátsági líceumban a rendi növendékeket tanította magyar nyelvészetre és irodalomra. Habár győri tevékenysége csak néhány évig tartott az 1921-1922-es tanévtől viseli nevét a bencés gimnázium.

Tóth Konstantin, a győri gimnázium igazgatója elmondta, az emlékév, a csütörtöki konferencia célja, hogy a diákok és a tanárok is minél többet megtudjanak a tudós gazdag irodalmi és nyelvészeti munkásságáról, a politikai szerepéről, a néptánc- és népdalgyűjtő tevékenységéről. Neves szakemberek sora tartott előadást a gimnázium dísztermében, a különböző tudományterületekről. Bencze Lóránt nyelvész, Borián Elréd és Tóta Péter Benedek irodalomtörténész, Móser Zoltán etnográfus tárta fel a bencés tanár életének egy-egy érdekes részletét a hallgatóság előtt. A rendezvényen részt vettek Czuczor leszármazottai, Czuczor Mária, aki Andód polgármestere és Czuczor Gergely budaörsi iskolaigazgató.

Tóth Konstantin elárulta, a pap-tanár győri munkásságáról csak néhány dolgot lehet tudni, táncköröket szervezett, népdalgyűjtést végzett és verselt. Tanári tevékenysége nincs dokumentálva, csak annyi ismert, amit az életrajzi adata tartalmaz.

Az igazgatótól megtudtuk, a jubileum év nyitánya Kufstein várában volt, ahol a küldöttség megkoszorúzta a várbörtön falán Czuczor emléktábláját. A gimnázium és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet közös tanulmányutat szervezett a tanároknak Felvidékre, Czuczor életének és a bencéseknek a nyomában. Jártak Komáromban, Érsekújváron, Andódon, Deákiban, Nyitrán, majd a diákoknak szerveztek kerékpártúrát, amely során szintén olyan helyeket kerestek fel, amelyek a neves bencés tudós életéhez kötődnek.

Az emlékév folytatásaként szeptember 8-án megkoszorúzzák Czuczor felújított sírját a Fiumei úti sírkertben, másnap pedig tudományos konferenciát tartanak a Magyar Tudományos Akadémián. Decemberben a gimnázium tanulói számára műhelybeszélgetéseket szerveznek anyaországi és felvidéki fiatal szakemberekkel a jeles bencés tanárok 19-20. századi munkásságáról, végül megkoszorúzzák az iskola előtt álló Czuczor Gergely-Jedlik Ányos szoborpárt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor