Győr+
2016.09.02. 15:00

Teremtsünk értéket – fotókkal!

Reneszánszát éli a kézimunkázás, de ne a nagyikra gondoljunk elsősorban, hanem a 30-40-es korosztályra, akiknek a napi irodai munka, a tanulás, a folytonos stressz és a gyerekek mellett szükségük van némi kikapcsolódásra. Ezt az ellazulást, sokan a kézimunkázásban találják meg.

 

 

Csodálatos kézimunkákból összeállított kiállítás látható hétfőn délután három óráig agyőri Generációk Házában. A Sára és Kata boltja, azaz Balláné Seethaler Katalin és édesanyja a nagy érdeklődésre való tekintettel harmadszor rendezi meg a vidéken egyedülálló tárlatot. Felhívást tettek közzé, amelyre keresztszemes és gobelin kézimunkákat vártak. Negyvenhét nevező, száznyolcvan alkotása látható, nemcsak Győrből, hanem ezúttal az ország minden tájáról érkeztek bemutatásra szánt munkák. Katalin azt mondja, a kézimunkázók alig várják, hogy megmutathassák, egy év alatt mennyit fejlődtek, milyen újdonságokat készítettek.

A tárlatot elnézve az a benyomása a szemlélőnek, mintha fotókat, festményeket látna, pedig bizony ha közelebbről megnézi, kiderül, hogy számtalan aprócska öltésből születtek a művek. Van olyan, aki kész kollekciót vásárol minden hozzávalóval, és van, aki maga tervezi, rajzolja meg és hímezi anyagra álmait, elképzeléseit.

A kiállításon nemcsak bekeretezett,műveket csodálhatunk meg, hanem használati eszközöket is láthatunk, ékszereket, dísztárgyakat, ajándéktárgyakat, ruhákat,amelyek mind kézimunkával készültek.

A pályaműveket öttagú szakmai zsűri értékeli, figyelnek az alapanyagokra, a hímzések minőségére, a kompozícióra, az összhatást díjazzák, de elsősorban az egyedi darabok esélyesek a díjra.

Katalin elmesélte, egy öt gyermekes édesanya 17 alkotását küldte el, hogy versenyen kívül mutassák be. Volt olyan, aki édesanyját szerette volna meglepni azzal, hogy az anyuka eddig készített gobelinjeit összegyűjtötte és azokat nevezte be a győri tárlatra. Olyan hölgy kézimunkáit is láthatjuk, aki időközben elhunyt, rokonai kívánnak ezzel a bemutatóval tisztelegni emléke előtt.

Húsz darab Tallinnból érkezett kölcsön, a művész kitalálta, megtervezte és kihímezte az élethű képeket. Vannak igazán modern alkotások és olyanok is, amelyek megszólalásig hasonlítanak egy festményhez, vagy fotóhoz.

Aki most kapott kedvet a kézimunkázáshoz, annak a szakember azt ajánlja, komplett csomagot vásároljon, amiben megtalálható a mintaív, a kép, a fonal, a tű és némi segítség is a munkához . A legkisebb keresztszemestől, a nagyméretű gobelinig minden beszerezhető, attől függ, a kézimunkázónak milyen az ízlése és mennyi szabadideje van. Egy kisebb gobelin kihímzése is egy hónapig, a keresztszemesé két hónapig is eltarthat.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor