Győr+
2016.09.04. 08:59

Spartan Race: Győrből a világbajnokságra

A Te indokod! A Te harcod! A Te győzelmed! Így szólnak a világ egyik legkeményebb extrém akadályversenyének a Spartan Race-nek a jelmondatai. Tömböly Dávid mindhármat szem előtt tartva menetelt lépésről lépésre a spártaiak embert próbáló viadalain, amíg eljutott egyik legnagyobb céljáig, világbajnokságon indulhat.

A győri fiatal sportolónak két évvel ezelőtt még semmi köze nem volt a hasonló versenyekhez, hiszen korábban focizott és teniszezett, mindezt TRX edzésekkel edészítette ki. Az első magyarországi Spartan Race-en azonban elindult és a csaknem 2800 résztvevő közül a 21. helyet szerezte meg. Az indok után, hogy neki ezt folytatni kell, jött a harc jóval nehezebb része, az egyre inkább erősödő mezőny a különböző viadalokon. Ezzel az akadállyal is megküzdött, így jöttek a további sikerek, győzelmek.

 

 

„A Spartan Race versenysorozatot Európában régiókra osztották. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország került egy körbe, ezekben az országokban indulunk rendszeresen megmérettetéseken. Sok magyar csapat vesz részt ezeken a viadalokon a több ezer főből álló mezőnyben. A legkeményebb próbázók az Európa-bajnokságra kvalifikálhatják magukat, majd innen országonként a legjobb öt induló kap ingyenes indulási lehetőséget a világbajnokságra” – mondta Tömböly Dávid. Hazánkból két nő és három férfi lehet ott eredményeinek köszönhetően a vb-n. A Spartan Race csúcseseményét idén az Egyesült Államokban rendezik a Squaw Valley méltán híres sípályáin, Kalifornia és Nevada határán, az 1879 méter magasan fekvő Lake Tahoe mellett, október 1-jén.

„A spártai viadalokon három szintet teljesíthetnek az indulók. A Sprint a rövid táv, nagyjából 5 kilométeres futam, tele akadályokkal, a Super kategória ugyanez 12–14 kilométeren. A Beast mezőnye pedig 21 km feletti távot teljesít. A világbajnokságon 25 kilométerre számítunk, a környezet sajátosságaiból kiindulva, hihetetlen kemény akadályokkal színezve. A futamon belüli szintkülönbséggel sem lesz könnyű megbirkózni. A pályáról egyébként semmilyen információt nem kapunk előzetesen” – tette hozzá Tömböly Dávid, aki éppen a felkészülést végzi saját programja alapján, modellezve a szélsőséges körülményeket. A vb előtt még vár rá egy hosszabb távú próba, egy Ultra Beast, 42 kilométeren, 60 akadállyal. A világbajnokságra szeptember 27-én indul, és október 1-jén áll rajthoz. Terve az, hogy kihozza magából a maximumot, és a három magyar férfi versenyző közül legalább egyet megelőzzön, bár tudja, hogy a fizikai állapot mellett a koncentrációnak is nagy szerepe lesz a végeredményben: egy-egy hibánál jönnek a négyütemű fekvőtámaszok, ez pedig erőt és időt vesz el a sportolóktól.

 

Nagy Roland

Fotó: Spartan Race