Minőségi képzések, kiváló háttér

Újabb öt évre elnyerte az akkreditációt a SZE

Fotó: Fehér Alexandra
Győr+
2022.02.03. 12:59

Az elmúlt években az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézményévé vált győri Széchenyi István Egyetem rendkívül széles körű képzési portfólióját, fejlődését, minőségbiztosítási folyamatait elismerve újabb öt évre akkreditálta a Széchenyi István Egyetemet a Magyar Akkreditációs Bizottság. A testület kiemelte, hogy az elért eredményekhez a hatékony gazdálkodás és a stratégiai szemléletmód járult hozzá. Mindez együttesen jó alapot jelent a képzések további, a munkaerőpiac elvárásainak is megfelelő fejlődéséhez.

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) törvényben előírt kötelezettsége, hogy rendszeresen megvizsgálja, a felsőoktatási intézmények megfelelnek-e az előre lefektetett szigorú követelményeknek. A testület a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei és irányelvei alapján tavaly értékelte újra a Széchenyi István Egyetem minőségbiztosítási rendszerét, s ennek alapján nemrégiben meghozott határozatában ismét megadta az intézmény akkreditációját a következő öt évre, 2026. december 31-ig. Ez a dokumentum elengedhetetlen feltétele az államilag elismert diplomák kibocsátásának.

Dr. Zseni Anikó, a Széchenyi-egyetem oktatási rektorhelyettese és dr. Horváth András, az intézmény minőségügyi igazgatója elmondták: a MAB vizsgálata rendkívül széles spektrumot ölelt fel. Ezek közé tartozott a minőségértékelés, a minőségbiztosítási politika, a képzési programok kialakítása, jóváhagyása, folyamatos figyelemmel kísérése és rendszeres értékelése, a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés, a hallgatók felvétele és előrehaladása, az oktatók tevékenysége, a tanulástámogatás, a hallgatói szolgáltatások, valamint az információkezelés.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a testület jelentésében megállapította: a Széchenyi István Egyetemen a pénzügyi, gazdálkodási, informatikai és létesítménygazdálkodási folyamatok, illetve az infrastruktúra kiváló hátteret biztosítanak az oktatáshoz és a kutatáshoz. A MAB a hallgatói létszámot stabilnak értékelte, és kiemelte, hogy a külföldi hallgatók száma jelentősen emelkedett az elmúlt években. Pozitívumnak nevezte, hogy az intézmény képzési szerkezete rendkívül szerteágazó, és bizonyos szakok esetében országos, sőt nemzetközi a beiskolázás. Kedvező változásként értékelte az egyre több angol nyelvű képzést, valamint azt, hogy a 2017-ben elindított duális képzési programba bekapcsolódó partnerek száma folyamatosan növekszik (a jelenlegi tanévben már meghaladta a 30-at).

A bizottság aláhúzta azt is: a hatékony gazdálkodás és a stratégiai szemléletmód járult hozzá azokhoz az eredményekhez, amelyek elsődlegesen a regionális partneri kapcsolatok bővítésében, a kutatási, fejlesztési, innovációs sikerekben, valamint a tudástranszfer területén megvalósuló élő partneri kapcsolatok rendszerében mutatkoztak meg.

Dr. Horváth András hozzátette: a MAB elismerte, hogy az oktatás minőségügyi jelentések feldolgozásával a hallgatói visszajelzések megkapták az őket megillető rangot, és valóban eljutnak a tanszékekhez, a karokhoz és az egyetemi vezetéshez. Ezért különösen fontos, hogy a hallgatók éljenek a lehetőséggel, és megalapozott véleményüket fogalmazzák meg az erre kialakított rendszerben.