Elkezdődött a cseresznyefák metszése az egyik legnagyobb győri gyümölcsösben. Nulla fok fölötti hőmérsékletben már elvégezhető a munka, mert ilyenkor a fák kezelése sem okoz problémát a szakembereknek - mondta el a Győr+ Médiának Nagy Szabolcs. A termelő szerint eddig jól alakul a téli időjárás a gyümölcsös tekintetében, és bízik abban, hogy idén tavasszal a reggeli fagyok nem tesznek kárt a termésben.
Szikrázó napsütésben meséli Nagy Szabolcs a győrszentiváni gyümölcsösben, hogy a téli hónapokban sincs megállás. Már decemberben elkezdték a felkészülést az idei évre. Januárban pedig megmetszették a cseresznyefákat.
„Az idősebb fáinknak a fiatalító metszését végeztük el, ami azt jelenti, hogy a fákat szinte a felére vettük vissza. Itt magassági ágvágókat is használtunk, hogy a kívánt eredményt el tudjuk érni. Ilyenkor a sebkezelés is nagyon fontos, azt is befejeztük.”
Egy ilyen ültetvénynek az életkora 15 és 35 év között alakul. Ezért 6-7 évente szokták az átlagosnál drasztikusabban megmetszeni a fákat. Plusz 4-5 fokos hőmérsékletben kifejezetten ideális elvégezni ezt a munkát.
„Szárazabb időszakban és plusz fokban érdemes nekiállni ennek a munkának. Mínuszban is tudnánk dolgozni, de a sebkezelő szer amivel dolgozunk ilyenkor nem fagy meg ezért jobb ha nulla fok feletti a hőmérséklet.” – tette hozzá Nagy Szabolcs a Nagy Család Gyümölcsöse tulajdonosa.
Minél hosszabb a tél annál jobb a gyümölcsfáknak, mert a rügyfakadás később kezdődik. Ami ezért lényeges, mert a tavaszi fagyokat nagyobb eséllyel vészelik át a gyümölcsfák. Nagy Szabolcs azt is elmondta, hogy ebben a hónapban elkezdődik az almafák metszése és február 22-ére egy gyakorlati és elméleti bemutató szervez a gyümölcsösbe, ahol a kerttulajdonosok rengeteg hasznos információt és tapasztalatot szerezhetnek.