Csípős reggelek után hó, majd szél

Győr+
2019.01.21. 11:28

Szegedi csípős lesz az elő- és utóétel, főfogásként pedig havat kínálnak szeles mártással - mondja Tullner Jób atya, a Pinnyédi Meteorológiai Állomás vezetője, az e heti időjárással kapcsolatban.

Az elmúlt hét mozgalmasabb napjai után, rövid pihenőt tart a légkör, hogy a hét második felében újra erőre kapjon, de a hétvégi iskolai félévközi „szünidőre” ismét elcsendesedik. Kedd és szerda reggel bundás virslivel kell kezdenünk. Kedden délelőtt még sütni fog a nap, délutánra viszont megnövekszik a felhőzet, s szerdán napközben eshet pár centi hó (3. ábra).

Csütörtök reggel kicsit lazíthatunk a bundán, napközben kissé fel is szakadozhat a felhőzet, kisebb hószállingózás lehet. Csütörtök délutántól aztán felberregnek a motorok. Északnyugatira fordul az áramlás, s az erősödő széllel pénteken ismét eshet egy-két centi hó, majd megszűnik a csapadék, az ÉNy-i szél viszont beleerősít, és napközben is fagyni fog. Vasárnapra megnyugszik a légkör, napos idő várható, nulla fok körüli nappali maximummal. Hétfőn reggel ismét elővehetjük a bundát, majd napközben nyugat-délnyugatira fordul az áramlás, és a jelenlegi előrejelzések szerint enyhülés kezdődik.

2. ábra forrása: www.met.hu

Nagytérségi helyzet

A múlt hét pazarlóan erőteljes nyugati áramlása és frontjai felélték az „Atlanti-motor” energiatartalékait (4. ábra), s ha ez a leállás tél közepén fordul elő vele, akkor óhatatlanul észak-délire vált a staféta, ami szabad rablást jelenthetne a mediterrán ciklonoknak.

3. ábra forrása: www.wxcharts.eu

De az utóbbiak sem csipkedik túlzottan magukat, mert a hét közepi havazásokat hozó tagjaik (2. ábra, fekete nyíl) csak ímmel-ámmal szedelőzködnek a Genovai-öböl és Afrika közt, s úgy tűnik, további útjuk során sem hagyják el a tenger biztonságát (4. ábra), nem merészkednek be a kontinensre.

4. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

Így, ha már mindenki lustálkodik, a jegesmedvék kapnak az alkalmon (4. ábra), ma – vagyis hétfő – hajnalban, rohammal, be is vették Arhangelszket (-29°C – 2. ábra). Sajnos, hazánkba már nem fognak ellátogatni, mert túlságosan elszakadtak a szibériai utóvédtől, mely elől az atlanti erők, a hétvégére összeszedve magukat, elzárják az utat, s így a tél megint hoppon marad.

Tullner Jób atya amatőr meteorológus

Nyitófotó: pixabay