Győr+
2016.09.16. 15:00

Mit kezdjünk a kerti hulladékkal?

A legtöbben eltüzelik, még akkor is, ha ezzel szabályt sértenek, ami súlyos pénzbírságot is maga után vonhat. Cikkünkből kiderül, mikor és hol égethetünk szabályosan, és mit kezdhetünk még az összegyűlt avarral, gallyakkal, nyesedékkel.

A kerti hulladék égetésének szabályait a győri önkormányzat a környezetvédelemről szóló 63/2003.(XII.19.) számú rendeletben szabályozza, amelynek értelmében a szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt területeken tilos az égetés. Kivétel ez alól április és október hónapokban Bácsa, Gyirmót, Győrszentiván, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Pinnyéd, Révfalu, Sárás, Sziget és Újváros városrészek; illetve Gyárváros területe a Stadion, a Tompa, a Toldi és a Nagysándor János utca négyszintes lakótömbjei kivételével; Szabadhegy területe a Jereváni utca, Erfurti út, Soproni utca, Szőnyi Márton út kivételével; Nádorváros területén a magas beépítésű területek által körbezárt családi házas lakóövezetekben, valamint Adyváros területén a Tihanyi Á. út–Mester utca–Török István utca–Szigethy A. út–Fehérvári út által határolt családi házas lakóövezetekben – tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Tamás. A győri polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az égetésre az engedélyezett területeken is csak akkor kerülhet sor, ha az saját telken belül a szomszédos telken lévő épületektől tíz méternél, saját telken lévő épülettől öt méternél nagyobb távolságra történik. Az égetést 18 év feletti személy szélcsendes időben, 8 és 17 óra között végezheti. Égetni száraz avart és kerti hulladékot lehet úgy, hogy az személyi biztonságot nem veszélyeztethet, vagyoni és környezeti kárt nem okozhat, a keletkező hő és füst a környékben levő növényeket nem károsíthatja, és nem zavarhatja a környező ingatlanok használatát. A tüzet felügyelet nélkül hagyni tilos, őrzéséről, terjedésének megakadályozásáról és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni és az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket a helyszínen tartani.

Felvetődik a kérdés, amennyiben tehát nincs lehetőségünk az égetésre, mit kezdhetünk a kerti hulladékkal? A hulladékgazdálkodási rendszert működtető GYHG Nonprofit Kft. több lehetőséget is kínál a zöldhulladékok elhelyezésére. Családi házas övezetekben a két kuka közül a heti rendszerességgel üríttethető barna fedeles szolgál a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére. Belekerülhet többek között ételmaradék, gyümölcshéj és csutka, zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc, eldobható pelenka, falevél és a lenyírt fű. Mivel ezt a szolgáltató komposztálja, fontos, hogy egyéb anyagok – például műanyagok, fémek – ne kerüljenek bele. A fás szárú növényi részek elhelyezésére a hét győri hulladékudvar is lehetőséget kínál, elérhetőségükről a www.gyhg.hu weboldalon tájékozódhatunk. A Győr-Szol Zrt. által üzemeltetett győri köztemetőkben szintén van lehetőségünk a sírokról lekerülő hervadt virágok, elszáradt növényi részek elkülönített elhelyezésére.

Hogyan komposztáljunk?

Akik saját kerttel rendelkeznek, maguk is komposztálhatnak, így nem csak a kerti hulladék elhelyezése lesz megoldott, de a talajunkat is feljavíthatjuk vele. A Győr-Szol Zrt. szakembereinek tanácsai szerint elsőként gyűjtsünk össze annyi barna és zöld hozzávalót, amennyit csak tudunk. A barna hozzávalók száraz, kemény, magas széntartalmú anyagok, mint a gallyak, száraz levelek. A zöld hulladékok friss, lágy, nedvdús, nitrogénben gazdag anyagok, mint a frissen vágott fű, de ide tartoznak az ételmaradékok is. Az alapanyagok kisebb darabokban gyorsabban lebomlanak, ezért érdemes aprítanunk. A már kész, érett komposzt összeesik, barna színű és szagtalan, így az könnyen lapátolható, porhanyós, földszerű anyag. Minőségét még tovább finomíthatjuk rostálással. A komposztanyagot a talajon körülbelül egy cm vastagon kell szétteríteni, majd óvatosan bedolgozni.

A komposztálóba a kerti hulladékok és a nyers konyhai hulladékok, ételmaradékok mellett mértékkel még papírtörülközők, papírgurigák, kartondobozok darabjait, fahamut is tehetünk. A tehéntől, kecskétől, disznótól, birkától, csirkétől és lótól származó trágya is nagyszerűen használható, viszont húsevő állatok ürülékét, köztük a kutyáét és a macskáét nem célszerű beletenni, mert kórokozókat tartalmazhat, amelyek nem mindig pusztulnak el a komposzthalom hőjétől. A komposztba nem kerülhetnek impregnált fahulladékok, magvas gyomok, a gyomok gyökerei, beteg növényi részek, hús, csont és főzött konyhai hulladék sem.

A hulladékégetéssel kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal illetékességi területéhez tartozó települések esetében postai úton a 9023 Győr, Buda u. 5. sz. alatti címre, elektronikusan a [email protected] e-mail címen, illetve hivatali munkaidőben a 96/795-054 telefonszámon lehet bejelentést tenni. A Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, valamint a Győri Tűzoltóság tanácsaival a témát jövő heti számunkban folytatjuk.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor