Győr+
2016.09.17. 12:31

Terményáldás a Széchenyi téren – fotókkal!

Virágdíszbe öltözött a győri Széchenyi tér a hagyományos Terményáldás tiszteletére, amely egészen vasárnap estig várja a látogatókat.

A kétnapos programsorozat a termények megáldásával kezdődött ökumenikus szertartatás keretében, majd az eseményt dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Felidézte, 1993-ban, húsz lelkes kertész, a Labora alapítvány támogatásával felélesztette a terményáldás hagyományát. A II. világháború előtt ugyanis városunkban szeptember közepén, szent Rozália napján, terményáldási ünnepséget tartottak. A gazdák, a földművesek ekkor köszönték meg a jó termést és kértek áldást rá.

A hagyomány tovább folytatódik, hiszen ma a magyar mezőgazdaság újra felívelő ágban van, egyre több, egyre jobb a termés hazánkban, egyre több olyan terméket lehet kapni, amelyekre mi magyarok büszkék lehetünk – hangsúlyozta dr. Somogyi Tivadar.

 

A kétnapos fesztiválon harmincnál több kiállító, többek között kertészek, zöldség-gyümölcs termesztők és feldolgozók, biotermelők, virágkötők termékeivel találkozhatnak a térre kilátogatók.

 

A teret két alkotóművész díszítette fel virágokkal, Erdei Gábor mester- virágkötő és Fehér József iparművész. Az ő terveiket, ötleteiket, a virág-és szőnyegdíszeit láthatjuk, melyekhez a kellékeket a Center Virág adta.

A vásárlás mellett a gyerekeket ökojátszótér várja, ahol újrahasznosított anyagokból készültek a játékok.

Az eseménysorozatot a zenei produkciókon túl gyógynövény túra és szakma előadások, virágkötészeti bemutatók teszik teljessé.

A részletes program itt olvasható.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter