Győr+
2016.09.18. 16:17

Mága Zoltán Győrben adott koncertet

Mága Zoltán a templomi koncertsorozatával szombaton Győrbe érkezett, ahol jelen volt és beszédet mondott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A győri Székesegyházban rendezett koncert teljes bevételét Mága Zoltán a győri bazilika oltárának felújítására ajánlja fel.

Példátlan összefogással és rendkívül nagy sikerrel zajlik Mága Zoltán hegedűművész Hangok és Harangok című, a Kárpát-medencét átölelő jótékonysági koncertsorozata, amelynek révén eddig mintegy 30 millió forint értékű adománnyal segítette a hátrányos helyzetű iskolás gyermekeket.

A fesztiválsorozatnak eddig helyet adó templomok plébánosai és lelkészei egyaránt azt hangoztatták, hogy Mága Zoltán karitatív jellegű hangversenyeivel nem csak a segítséget viszi el a településekre, hanem felekezeti hovatartozás nélkül összehozza az embereket, így a zene révén zsúfoltságig megtelnek a templomok olyan emberek is, akik nem járnak istentiszteletekre, misékre. A katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett hangversenyeken Kossuth-díjas operaénekesek és művészek lépnek fel.

A Prima Primissima-díjas hegedűművész a Szent István-bazilikából 2016. augusztus 21-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldásával és védnöksége alatt indította útjára indult a klasszikus zenei fesztiválsorozatát. A zsúfolásig megtelt bazilikában rendezett hangversennyel Mága Zoltán mintegy 20 millió forint adományt gyűjtött, és ezzel indította el karitatív misszióját, amelyből elsőként a Hortobágyon életét vesztett négy tűzszerész családjának nyújtott támogatást. A Szent István-bazilika fenntartásának támogatása mellett több mint ezer hátrányos helyzetű iskolás gyermeknek ajánlott fel iskolaszereket és cipőket, táskákat. A fesztiválsorozat ünnepélyes megnyitója előtt, augusztus 19-én a Debreceni Református Nagytemplomban rendezte meg a hegedűművész a fesztiválsorozat első koncertjét, ahol Fekete Károly tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi alelnöke beszédében úgy fogalmazott: a Szeretet hegedűse koncertjein a történelmi hang és hangszín köszönti a népeket, és a békesség hangján szólva a vigasztalást hozza el. A református püspök Kálvin János emlékéremmel köszönte meg Mága Zoltán jótékonysági akcióit, kulturális misszióit.

Mága Zoltán a templomi koncertsorozatával már Debrecen és a budapesti Szent István-bazilika mellett eljutott többek között Szombathelyre, Vácra, Nyíregyházára, Sopronba, Nagykanizsára, a felvidéki Beregszászra. A templomi hangverseny főbb állomásai között szerepel még a szegedi Dóm (szeptember 24.), a mádi Rabbiház (szeptember 18.), Mezőkövesd (szeptember 16.)., Miskolc (szeptember 21.). Székesfehérvár (szeptember 25.)., Szolnok (szeptember 27.) és Pécs (szeptember 30.). A Hangok és Harangok fesztiválsorozat záró koncertjét Erdélyben, Nagyváradon, Tőkés László református püspök jelenlétében rendezik október 1-jén.

 

A teljes fesztiválsorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökségét pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vállalta.