Győr+
2016.09.19. 10:13

Irgalmasság – győri alkotók kiállítása

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár folyosógalériájában látható kiállítás keretében kortárs alkotók festményeivel, grafikáival, textiljeivel, kerámia, üveg és bronz plasztikáival együtt nyújtanak különleges élményt a látogatóknak.

Az Art World Hungary Egyesület – Andorfi Rozália, Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Kovács Ildikó, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Mózes László, Varga György – tagjai, kiegészülve szlovák alkotókkal, mutatják be új, az Irgalmasság témában készült műveiket.

A kiállított művek a kegyelem és az irgalmasság fogalmak szakrális tartalmaira koncentrálnak. Az Art World Hungary Egyesület alkotói reflektálnak Ferenc pápa, az Irgalmasság szentévét megnyitó szentmise homíliájában elhangzott szavaira, gondolataira.

A tárlatot dr. Lukácsi Zoltán rektor nyitotta meg pénteken délután, aki elmondta, az irgalmasság rendkívüli szentévében sokféle, de elsősorban egyházi program, lelkiségi és teológiai konferencia, zarándoklat, liturgia és más egyéb kezdeményezés valósult meg. Ritka, hogy képzőművészek is érintettnek véljék magukat ebben a témában, ezért különösen örvendetes ennek a kiállításnak a létrejötte. A fém, az üveg, a festék, a selyem, a szövet, a kerámia – a Teremtő és a teremtett világ gazdagságáról árulkodik, és mind-mind alkalmas az Isteni irgalmasság meghálálására.  Mindenki kap valamilyen talentumot, de a művészek különleges tehetséggel vannak megáldva, ahogy a most kiállító 12 művész is.

Andorfi Rozália a kemény üvegből szelíd tájakat formál, Borbély Károly alkotásai azt sugallják, mindig a transzcendens aranya felé kell törekedni, Csizmadia István munkája visszavezet bennünket a teremtés harmóniájáig, Csurák Erzsébet kiáltó színeivel beszél az anyaság és az istengyermekség gyötrelmes szépségéről, Kovács Ildikó elhiteti, hogy a világból nem veszett ki teljesen a bájos gyöngédség, Kurcsis László angyalai óvva, részvéttel takarnak be szárnyukkal, Kustán Melinda megmutatja a világ bonyolult szövetén átsugárzó Isten jelenlétét, Lipcsei György alkotása kiszabadítja élni kívánó lelkünket, Lipovics János kisplasztikái egyszerre használnak testnek és léleknek, Malasits Zsolt sorsunk hajóját segíti biztos révbe kormányozni, Mózes László képei megsimogatnak a részvéttelen világban, Varga György megerősíti hitünket, hogy a kereszt ugyan nem hivalkodik, de összeköt anyagot és szellemet.

 

Az Irgalmasság kiállítás október 28-ig, 10 és 16 óra között tekinthető meg a Káptalandomb 26. szám alatt.

Az egyesület művészei beavató tárlatvezetés keretében kalauzolják a látogatókat a képző- és iparművészeti alkotások közt, sok háttér információval szolgálva, némi betekintést engedve az alkotói folyamatokba. Ilyen tárlatvezetés lesz szeptember 23-án, pénteken, szeptember 24-én, szombaton, szeptember 25-én, vasárnap 15 és 16 óra között.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor