Évkezdés a Facebookon, értékelés a rádióban

Győr+
2019.01.21. 16:45

Borkai Zsolt közösségi oldala alig két nap alatt ezernél is több követést ért el. A napokban nem csak a polgármester Facebook-oldala indult el, de a Győr+ Rádió új magazinműsora is, amelyben a városvezetővel időről időre aktuális, győrieket érintő témákról beszélgetnek a műsorvezetők.

Január 15-én videóüzenetben köszöntötte az internetezőket, amivel elindult Borkai Zsolt Facebook-profilja. Az oldal két nap leforgása alatt több mint ezer követőre talált. „Amikor csak tehetem, a Győr+ Rádiót hallgatom, ahol egy új műsor indul „Mi, Győriek” címmel” – harangozta be közösségi oldalán múlt hétvégén egy újabb videóban a polgármester. Hétfőn reggel aztán felcsendült a szignál, majd Orosz Sándor és Nagy Roland köszöntötte a hallgatókat a magazinműsor első adásában, amelynek témája a 2018-as év értékelése volt, de a jövő terveire is kitekintést kaphattunk.

Nagy Roland: Polgármester úr, már javában az újévben járunk, tekintsünk mégis kicsit vissza: Hogy teltek az ünnepek?

A karácsonyt családi körben töltöttem, és ilyenkor hagyomány, hogy végiglátogatjuk a szeretteinket, csak sajnos már nem lehet mindenki közöttünk. Ami apaként nagy öröm, hogy bár a gyermekeink már kirepültek, most újra otthon voltak velünk, és együtt töltöttük az ünnepeket.

Orosz Sándor: Mennyire lehet ilyenkor letenni a polgármesteri zakót? Otthon tud egyszerűen „fater” lenni Borkai Zsolt, vagy egy kicsit polgármester marad?

Otthon természetesen „fater” vagyok, de előfordul, hogy akár az ünnepek alatt is kell hivatalos ügyekkel foglalkoznom. Ezt a feleségem és gyermekeim is megértik.

N. R.: A fiú a „fatert” mennyire lepte meg azzal a bajusszal, amit az 1988-as szöuli olimpián láthattunk Borkai Zsolton?

Nagyon! Először, amikor megpillantottam a ló mellett, azt hittem, én állok ott, aztán rájöttem, hogy a fiam az. Ezzel köszöntött ugyanis az olimpiai bajnoki címem megszerzésének harmincadik évfordulóján. A bajusz egyébként nem állandó viselet, hanem egy kabala volt, a világversenyek után rögtön leborotváltam.

O.S.: Mi az, amire 2018-ból a legbüszkébb?

A családom mellett polgármesterként van egy másik, nagy családom, ez pedig Győr és a győriek közössége, így az ő sikereikre és összetartására vagyok a legbüszkébb. Bár a 2018-as év a világpolitikában elég hangos volt, de Győr egy kicsit más, itt az összefogás és a lokálpatriotizmus a jellemző. Ezt lehetett érezni 2017-ben, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) kapcsán, és tavaly is, amikor a győriek az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatunk érdekében fogtak össze.

N. R.: A város szlogenje, hogy „A jövő Győrben épül”. Ez komoly felelősséget ró ránk. Mit tett a város 2018-ban azért, hogy ennek a szlogennek megfeleljen?

A jól működő gazdaság a dinamikus fejlődés alapja, és a győri vállalkozások jól teljesítenek, mi pedig igyekszünk ezt olyan fejlesztésekre visszaforgatni, amely tovább élénkíti a gazdaságot, a győriek számára pedig még élhetőbbé teszi a várost. 2018. január 1-jén másodízben csökkentettük az iparűzési adót, évi hatmilliárd forintot hagyva a vállalkozásoknál azért, hogy hozzájáruljunk a versenyképességük növeléséhez. A gazdaság tehát jó kiindulási pont, de Győr a több lábon-állást választotta, ezért fektetünk nagy hangsúlyt a kultúrára, a sportra, vagy éppen a turizmusra. Nem szabad kifelejteni a sorból a Széchenyi István Egyetemet sem. Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy a városnak egységes egyeteme legyen, amely nagy erőt és lehetőséget jelent. Összességében úgy gondolom, hogy megfelelünk a szlogenünknek, de az eredményekkel soha nem szabad megelégedni, hanem a hiányosságok kijavításán kell dolgozni, új célokat kell kitűzni, és tenni az elérésükért, a már említett összefogás mentén.

N. R.: Mely fejlesztéseket emelné ki a 2018-as évből?

A városi beruházások mutatják legjobban az említett fejlődést, amelyre mintegy 24 milliárd forintot tudtunk fordítani tavaly. Az úthálózat fejlesztése ezúttal is prioritást kapott, hiszen egy gyors ütemben fejlődő városra jellemzően egyre több autó jut, amely kihívást jelent a közlekedés terén. A keleti elkerülő megépítése sokat jelent a városnak, de emellett számos új csomópont, sőt a Radnóti út kikötésével új közlekedési tengely is megvalósult, miközben meglévő útjaink felújítása is folytatódott. Az intézményrendszerünk fenntartása mellett számos bölcsődei, óvodai, szociális és egészségügyi intézmény fejlesztése valósult meg, és fontos momentum volt a Bécsi kapu tér megújítása is.

O. S.: Mennyire vagyunk magunkra utalva ebben a munkában?

A saját források, az itt megtermelt javak visszaforgatása mellett igyekszünk minden olyan uniós pályázati lehetőséget kihasználni, ami a város fejlődését szolgálja, emellett pedig a magyar állam komoly partnerünk. Talán elég csak a Modern Városok programot említeni, ami összességében mintegy 150 milliárd forintos projekt. A Xantus János állatkert bővítése már elkezdődött, közel állunk a kórház melletti parkolólemez építéséhez, a Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál tér a régészeti feltárásoknál tart, de például a strandfejlesztés előkészítése is jól halad.

O. S.: A kultúra és a sport szempontjából is érdekesen alakult 2018.

Először is hadd mondjak köszönetet a győrieknek, akik – ahogy már említettem – ismét összefogtak a cél érdekében, és velük közösen egy komoly értékeket tartalmazó csokrot tudtunk összeállítani EKF-pályázatunkban. Végül nem mi kaptuk a lehetőséget 2023-ra, de a megfogalmazott ötleteket, terveket nem szeretnénk elfelejteni. A megvalósításnak kitűnő apropója lehet a 2021-es év, amikor egy nagy évfordulót ünneplünk. 750 évvel ezelőtt kapott városi címet Győr, ami akár egy egész éves programsorozatot is megérdemel. A sport sok örömet hozott, gondoljunk csak a kézilabdás lányok sikereire, az egyéni sportok és az utánpótlás korosztály eredményeire, a városunk által rendezett nemzetközi eseményekre. Talán a legfontosabb, hogy az EYOF-ra épült létesítményeket szeretik, használják a győriek, rengetegen kezdtek sportolni a GYAC keretein belül, emellett rangos versenyeknek és nemzetközi edzőtáboroknak adunk otthont. Az élősportot a mindenkori költségvetésünk legalább egy százalékával támogatjuk, a tavalyi évtől pedig elindítottuk az olimpiai reménységek ösztöndíját, amivel tíz olyan tehetséges fiatal felkészülését segítjük, akik esélyesek lehetnek a tokiói olimpián való szereplésre.

N. R.: Mire számíthatnak 2019-ben a sportbarátok?

Egykori tornászként nagyon büszke vagyok arra, hogy Győr adhat otthont a sporttörténelem első junior tornász világbajnokságának. Mivel a tornászok fiatalon érik el komoly eredményeiket, ezért egy nagyon rangos versenyről beszélhetünk, ahol igazi világklasszisokat láthatunk majd. A város talán legkedveltebb sportja a kézilabda, amiben junior női Európa-bajnokságot rendezünk. Az Olimpiai Sportpark pedig a WRO robotika világdöntőnek ad otthont, amely elsőként kerül európai városba. Büszkék vagyunk a 2018-ban is sikeres sportolóinkra, ezért őket köszöntjük majd a város egyik legnagyobb társasági eseményén, február 16-án a II. Győri Sportbálon.

O.S.: A sok említett építőkocka a turizmusra is hatással van. E téren hogyan állunk?

Ha már a sportról beszéltünk, a sportturizmus egy újabb szegmense idegenforgalmunknak, de ha elkészül a Mosoni-Duna vízszintjét stabilizáló beruházás, a vízi turizmus egy újabb nagy lökést jelenthet. Városunk értékei, színvonalas rendezvényei is csábítóak, olyannyira, hogy 2017-ben bekerültünk a tíz leglátogatottabb hazai város közé, közel 420 ezer kereskedelmi vendégéjszakával. A 2018-as végleges adat még nem áll rendelkezésre, de októberig már meghaladtuk a 400 ezret, tehát borítékolható, hogy újabb rekordot döntöttünk. Hogy tíz év alatt megduplázzuk a nálunk töltött vendégéjszakák számát, s eljussunk egy pusztán iparvárosként számon tartott város képétől idáig, rengeteg munkára, és ezen a területen is széleskörű összefogásra volt szükség.

N. R.: Milyen megfontolásból indította el Facebook-oldalát?

Őszintén szólva régóta gondolkozom ezen a lépésen. Tőlem kicsit idegen volt a Facebook világa, de látom, hogy a kommunikáció ezen módjával sok olyan információt tudok átadni első kézből, ami másként lehet, hogy el sem jut a győriekhez, vagy nem elég gyorsan. Emellett én is hamarabb kaphatok visszajelzéseket, javaslatokat a város ügyeit illetően. Már most érzékelem a nagy érdeklődést, hiszen két nap után ezer fölé kúszott a követők száma. Számomra is nagyon izgalmas újdonság ez.

Aki kérdést intézne a polgármesterhez, a [email protected] e-mail címen megteheti, és a műsorvezetők ezekből is szemezgetnek majd. Borkai Zsolttal legközelebb február 18-án, 7 órakor találkozhatnak a rádióhallgatók a 100.1-en, a Győr+ Reggel című műsorban.

Aki kíváncsi a teljes rádiós beszélgetésre, itt meghallgathatja:

Lejegyezte: Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor