Győr+
2016.09.27. 19:29

Enyhíteni akarják az egyre súlyosbodó szakemberhiányt a győriek

A győri székhelyű VILL-KORR Hungária Kft., mint Magyarország meghatározó villamosipari vállalata 2016 szeptemberétől szerepet vállal a hazai villanyszerelő szakképzésben - jelentette be Gasztonyi László, a vállalkozás ügyvezető igazgatója azon a nyilvános szülői értekezleten, amelyet a vállalat győri központjában kedden tartottak.

 

A társaság a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával aláírt szerződés keretében ez év szeptemberétől 12 középiskolás diák gyakorlati képzését vállalja. A tanulók a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyús Ábrahám Géza Szakgimnázium és Szakközépiskola villanyszerelői szakképzésén szerzik meg az elméleti tudást, a gyakorlati ismereteket pedig a VILL-KORR Hungária külön erre a célra kialakított tanműhelyében sajátíthatják el.

A három éves képzés során a diákok a villanyszerelői szakma minden területét megismerhetik, és olyan gyakorlati ismeretekkel fognak rendelkezni, mellyel a bizonyítvány megszerzése után azonnal munkába állhatnak. A gyakorlati ismeretek oktatását a VILL-KORR Hungária legjobban képzett szakemberei vezetik.

A tanulók a képzés ideje alatt havi 20 ezer forint VILL-KORR ösztöndíjban részesülnek, és a munkaruhát, illetve a kéziszerszámokat is a vállalat biztosítja.

– A VILL-KORR Hungária Kft.-nél az egyre súlyosbodó szakemberhiány és az utánpótlás nevelés terén mutatkozó nehézségek miatt döntöttünk úgy, hogy minden szinten, tehát a közép és felsőoktatás szintjén is belépünk a duális képzésbe – fogalmazott az ügyvezető igazgató. – Teret szeretnénk adni a diákok gyakorlati képzéséhez. Olyan tudást fogunk nekik átadni, amivel minden villamosipari munkaterületen meg fogják állni a helyüket. Cégünk a villamosipari munkák teljes vertikumában óriási felhalmozott tudással rendelkezik. Ezt a tudást ajánljuk fel a PÁGISZ-ban tanuló 9. osztályos villanyszerelő tanulóknak, akik talán még nem is sejtitek, hogy hány munkahelyen várnak majd rájuk.

Mikóczi Tamás, a GYMS Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke azokról az eszközökről beszélt, amelyekkel enyhíthető a szakemberhiány.

–  Vissza kell állítanunk a szakipari munkák elismertségét, sőt magasra kell emelnünk, mert szakemberek nélkül a magyar gazdaság nem fog tudni fejlődni. Ma mindenki a szakképzésről beszél, de látnunk kell, hogy már nem elég azt latolgatni, hogy mikor fogynak el a villanyszerelők és gépi forgácsolók, hanem tenni kell ennek a folyamatnak a megfordításáért.

A megyei kamara szervezésében ötszáz vállalatnál 2300 tanuló szerezheti meg a gyakorlati tudást a tanulószerződéseknek köszönhetően. Kamarai szándék munkás hotelek létrehozása vállalkozásokkal közösen. Arra is biztatják a cégeket, hogy lépjenek be a pályaorientációba, nyissák ki a kapukat a 7., 8. osztályos tanulók és szüleik előtt.

A diákok ezt követően oklevelet kaptak, átvehették névre szóló szerszámos ládájukat, majd szüleikkel együtt megtekintették a VILL-KORR tanműhelyét.

Koloszár Tamás
Fotó: Marcali Gábor