2. rész

Időskorban kiemelten fontos a testi betegségek karbantartása

Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő főorvos
2022.02.13. 19:29

Egy valódi pszichoszomatikus kórkép – az időskori depresszió – gyakran fájdalmak formájában jelentkezik. Az időskorban jelentkező depresszió mögött gyakran a szociális térben bekövetkezett veszteségélmények bújnak meg: az esetlegesen veszteségként megélt nyugdíjazáson keresztül az olyan tényleges veszteségekig, mint barátok, rokonok végleges elvesztése, és nyomán a szociális tér beszűkülése is.

A rejtett depresszió

Nyilvánvaló, hogy az életkor előrehaladtával egyre inkább túlsúlyba kerülnek a valódi, kézzelfogható, úgynevezett szervileg megalapozott elváltozások, a test és a lélek vonatkozásában egyaránt. Például míg ifjúkorban a magas vérnyomásértékek jóval valószínűbben magyarázhatóak lelki megterheléssel, úgy időskorban a magas vérnyomás már elsősorban az erek merevebb, rugalmatlan voltának következménye. Az időskori depresszió azonban az előrehaladott életkorban előforduló valódi pszichoszomatikus kórkép. Az úgynevezett lárvált, vagyis rejtett formájában a testi panaszok és tünetek állnak az előtérben – igen gyakran fájdalom-szindrómák formájában -, a kórképre jellemző memóriaproblémák pedig szellemi hanyatlás gyanúját kelthetik. A testi betegségek okozta kényelmetlenségek, korlátozások úgyszintén tovább fokozzák a hangulatzavar kialakulásának valószínűségét.

A lárvált, vagyis rejtett depresszió tünetei:
1. Fájdalomszindrómák: fejfájások, a nyaki, háti, ágyéki gerinc fájdalmai;
2. Légzőszervi panaszok: szubjektív légszomj, fulladásérzés, gombócérzés a torokban;
3. Szívtáji panaszok: szívtáji szúrás-, nyomás érzése, szapora szívdobogás érzése, mellkasi szorító érzés, szívritmuszavarok;
4. Gyomor-bélrendszeri zavarok: étvágytalanság, fogyás, görcsök, teltségérzet, székrekedés, hasmenés;
5. Altesti panaszok (főleg nőknél): fájdalmak, görcsök, gyakori vizelési inger;
6. Egyéb szubjektív tünetek: szédülések, fülzúgás, zsibbadások, remegések.

Mindezen tünetek mellett kellő odafigyeléssel megtalálhatók a depresszió jellegzetes tünetei is. A hangulati nyomottság, az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, negatív gondolkodási sémák, fáradékonyság és csökkent aktivitás. Gyakran előforduló tünet  a koncentráció és a figyelem csökkenése, a memóriazavar, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, értéktelenség, feleslegesség és bűntudat érzésének a fellépése, a pesszimista vagy sivár jövőkép, súlyos esetben akár öngyilkossági gondolatok megjelenése, valamint motiváció- és energiacsökkenés.

Hiányállapot ne álljon fenn

Az öregedés tempóját számtalan tényező befolyásolhatja -, a genetikai adottságokon túl az évtizedeken át folytatott  kényszerű vagy éppen nemtörődöm életvitel, szerencsés vagy szerencsétlen életbeli, sokszor kiszámíthatatlan és előre nem látható fordulatok. De az tény, ha bármiből tényleges hiány áll fenn, semmiképp nem szolgálja az egészséget. A hiány jelentkezhet fizikai síkon – nem megfelelő minőségű ételek, melyek vitaminoknak, ásványi anyagoknak híján vannak, ám mesterséges anyagokban, mérgekben annál inkább bővelkednek-, jelentkezhet lelki síkon – amikor az ember boldogtalan -, és jelentkezhet a szociális szférában -, leggyakrabban a magány révén. Sajnálatos tény, hogy nem ritkán sem a kézzel fogható, sem a pszichés és a szociális területek hiányai nem, vagy igencsak korlátozottan befolyásolhatóak, a legnagyobb erőfeszítések ellenére is -, azonban ha egészséges időskort szeretnénk megérni, feltétlenül törekedni kell rá. Legvégül hangsúlyozandó, hogy a testmozgás jelentősége nem hangsúlyozható eléggé. Egyszerű, szabad levegőn, különösen napsütésben való séta – különösen társaságban – rendkívül jó hatású az egészségre.

Egyes orvosi szakterületeken a hiányállapotok megszüntetése alapvetően a terápiás protokoll részét képezi, a gyógykezelés alappillére. Az alapvitaminok és a megfelelő ásványi anyagok kellő mennyiségben történő bejuttatása a szervezetbe minden életkorban, de az életkor előrehaladtával különösen fontos. A kikapcsolódás, szociális kapcsolatok keresése és fenntartása már nehezebb lehet, és az olyan magas szintű öröm- és boldogságélmények, mint egy kedvenc hobbinak való hódolás, a boldog és szeretetteljes  párkapcsolat már lényegesen nehezebb kérdés lehet -, de ezekre is igaz lehet: elhatározással, aktív munkával törekedni kell rá.