Van, aki már ötéves korában tudja, mi szeretne lenni. Van, akiben később érik meg a hivatás. Czingerné Németh Adrienn két felnőtt gyermek édesanyjaként és huszonkét év biztos egzisztenciát nyújtó munka után úgy érzi, most talált rá.
Adrienn kislányként is nagyon szerette figyelni, ahogy anyukája sütött. „Reggel sokszor mentünk úgy iskolába, hogy mire felkeltünk, a friss kalács, a kakaós csiga már ott volt az asztalon. Anyu engem is bevont, pici koromtól mindig csinálhattam valamit. A nyúli nagymamám szintén rengeteget sütött. Megbűvölten néztem, ahogy húzza a rétest, készíti a palacsintát, tölti a pitét. Amikor meghalt, mindenki választhatott valamit a hagyatékából. Én egy dolgot kértem, a nagy gyúródeszkát. A nagyim még az édesapjától kapta, férjhezmenetelekor. A mai napig használom, olyan jó érzés elővenni és dolgozni rajta.
A mi családunkban szinte mindenki pedagógus. Ezért egyértelmű volt, hogy én is elvégzem a tanítóképzőt. Közben megszületett a lányom. Nem maradtam a tanítói pályán, hanem egy budapesti kozmetikai cég területi képviselője lettem. Ott ragadtam tizenkilenc évig. Közben nyitottunk egy illatszerboltot a belvárosban. Három évvel ezelőtt, amikor az alkalmazottunk nyugdíjba ment, átvettem az üzletet. Ahogy telt az idő, úgy éreztem, szükségem lenne egy olyan tevékenységre, amiben ki tudok teljesedni.
A sütést mindig nagy örömmel és lelkesedéssel csináltam, s arra gondoltam, hogy jó lenne többet tudni róla. Ezért tavaly januárban beiratkoztam az utolsó OKJ-s cukrász tanfolyamra, Székesfehérváron. Őszig tartott a képzés, aminek minden pillanatát élveztem. Pedig fárasztó volt, sok idő és energia ráment, de annyira szerettem csinálni! Ráadásul a sors olyan kedves embereket sodort elém az ország minden tájáról, akikkel remek kis csapatot alkottunk. Azóta is biztatjuk és segítjük egymást, ötleteket, tapasztalatokat cserélünk.”
Adrienn szerint a legfontosabb az alapok biztos ismerete, ha ez megvan, akkor nyugodtan próbálkozhatunk, kísérletezgethetünk. Inspirációkat nyerhetünk az internetről is, rengeteg recept és film van, győzzük kiválasztani a legjobbakat. Csak fantáziánk, kreativitásunk szabhat határt alkotásainknak. Mert egy jól sikerült sütemény valódi alkotás, amiben nem csak időnk és energiánk, hanem szívünk egy darabja is benne van.
Természetesen ő maga is édesszájú, annyi kedvenc sütije van, hogy felsorolni se tudja. Imádja a csokis krémes finomságokat, a karamellt, a macaront, a kelt tésztákat. Másfél éve kezdett tortákkal foglalkozni családja és barátai legnagyobb bámulatára és örömére. Édességei változatosak, ízre és megjelenésre egyaránt. Ám mégsem elégedett, szeretne továbbfejlődni, kipróbálni magát egy profi cukrászatban.
S ki tudja, egyszer talán saját műhelyében készíti majd a nyalánkságokat…