A gyors, kevert tészta alap sok fahéjjal és a szeptemberi gyümölcsökkel. Édes szőlő, érett szilva és egy kis pirított dió, méz!
Egy kicsit mindenki fellélegzett a kivételesen nagy hőségből, de valahogy mégis egy picit siratjuk a nyarat. Ha másért nem, akkor a friss zöldségekért, gyümölcsökért, amiket, ha ügyesek voltunk, eltettünk télire. Nincs más hátra, mint rákészülni kicsit az őszi ételekre, és azok vitaminjait, ízeit élvezni. Azonnal összedobtam az első és egyben legegyszerűbb süteményt belőlük, hogy megkezdjük a szép őszt.
Oda van a szép nyár, oda!
A természet lassan kihal;
Nincs többé nagyszerű, csoda,
Többé se napfény sem vihar;
Pacsirta nem szánt, csalogány
Nem zöngi dalját este, reggel;
Nincs délibáb… Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.
Egyhanguság, egyformaság;
A nappal egy világos éj;
Nem kék az ég, nem zöld az ág,
Menny, föld határán semmi kéj;
Csak sír az égbolt ezután
Örök unalmu lanyha cseppel,
Míg szétolvad… Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.
(Arany János: Ősszel)
Bevásárló lista:
5-6 db érett szilva
1 fürt szőlő
1 marék dió (100 g)
2 kk fahéj
10 ek méz
10 ek liszt (vegyesen rozsliszt)
2 db tojás
350 ml tej (2.8%)
1 cs sütőpor
csipet só
6 ek olaj
Elkészítés:
1. A tojást kikeverem a mézzel, majd az olajjal. Beleszitálom a lisztet vagy akár több fajta lisztet, hozzáadom a sót, a sütőport, a fahéjat.
2. Közepes méretű tepsibe (20×25) töltöm és megtisztítom a gyümölcsöket. Beleszórom a felezett szilvákat, az egészben hagyott szőlőszemeket.
3. A diót egy kisebb serpenyőben akár szárazan is megpirítom, de gyakran 1 kk vajon és 1 kk mézen pirítom át, hogy még illatosabb legyen. A sütemény tetejére szórom, és mehet is a sütőbe.
4. Előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütöm, hogy a belseje is átsüljön alaposan.
Kövesd Zsófit a Facebookon is!
#SzarkaZsófi