Azon ételek sora következik, amely rózsaszín kifutót kíván, hiszen a színük az lesz. Ennek ellenére természetes és egészséges minden falat benne.
Az őszi levesek császára: Piros borscs
A lengyel nemzeti levest többféleképpen készítik és színről is azonosítják vagy különböztetik meg. Több fajtáját készítettem már, amiben a hús lehet marha, pulyka, sertés, a káposzta pedig vagy savanyú vagy édes és friss. Ez utóbbi még gyarapítja a cékla édeskés ízét, amihez a végén ecetet kell adnunk, hogy igazi borscsot kapjunk. Az őszi és téli levesek császára, mert minden zöldség benne szezonális és ízes. Nagyon tartalmas leves, főként, amikor autentikusan tálaljuk: sok zsíros tejföllel és sózott főtt tojással, savanyú barna kenyérrel. A céklától ne tartsunk, mert a répafélék családjába tartozik és úgy is viselkedik. Markáns színe hamar elveszik és pont annyi idő alatt meg is fő, mint egy sárgarépa. Bátran használjuk más, piros zöldséglevesekbe is, mert finom édességet kölcsönöz nekik!
Bevásárló lista 6 főre (min. 5 literes fazék):
2 közepes méretű cékla + 1db a végén
400 g sertés lapocka
2 db levescsont (sertés)
3 db sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
kis darab zellergumó
fél db karalábé
1 nagy fej vöröshagyma
1 db kis káposzta fele
2 gerezd fokhagyma
3 db szegfűbors
1,5 ek só
10 db egész bors
1 kk cukor
4 db babérlevél
1 ek sertés zsír
fél kk őrölt kömény
1 ek ecet
Tálaláshoz: 2 db főtt tojás, 150 ml tejföl
Elkészítés:
1. A hagymát megpirítom a zsiradékon, felkockázom a húst, azt is hozzáadom, 3-4 percig magas lángon körbepirítom. A csontokat hozzádobom, majd az összes fűszert: babérlevelet, borsokat, köményt, cukrot.
2. A zöldségeket előre elkészítem, mindent felkockázva, kivéve a káposztát, amit felcsíkozok és külön tálba teszem. A húspirítás után a kockázott zöldségeket a fazékba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy ne csak ellepje, hanem a ragu felett még kb. 15 cm magasan álljon a víz. Megsózom és felforralom.
3. Fedő alatt 1 és negyed órát főzöm, ekkor adom hozzá a szeletelt káposztát. Lefedve, újabb 30 percig főzöm közepes lángon.
4. Amikor puha a hús teljesen, a maradék egy céklát vagy lereszelem apróra, vagy összeturmixolom és kb. 1 dl levét hozzáöntöm, így lesz szép piros és vitális a levesem. (Készen is kapható céklalé.) Éppen, hogy felforralom, majd leveszem a levest a tűzhelyről.
5. Amikor kissé hűlt, hozzákeverem az ecetet, ha kell még, sózom és tálalom.
Tálalásnál a tojást felkockázom, a tejfölt rákanalazom.
Kövesd Zsófit a Facebookon is!
#SzarkaZsófi