Győr+
2016.11.17. 11:32

Felragyognak Advent fényei

November végén ismét felgyúlnak a városban az ünnepi fények. Kulturális programok, karácsonyi vásár, látványos fényjáték és a tavaly már nagy sikert aratott Dunakapu téri korcsolyapálya is várja majd a győrieket.

„Az év legszebb időszaka áll előttünk, amely a lelki felkészülés ideje. Ehhez kíván hozzájárulni az Advent Győrben programsorozat, amely elsősorban a gyerekekhez, a családokhoz szól, de minden korosztály megtalálja majd a számára kedves programot.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, aki elmondta, az idei év egyik különlegessége, hogy száz év után visszakerül a négy harang a Bencés templom tornyába. „Ez egy újabb széleskörű összefogás eredménye, a város, a bencés közösség és a hívek, a helyi vállalkozások és a kezdeményező, Bogisich Ferenc jóvoltából.”

 

 

Az idén november 25-én kezdődik a Győri Advent. A megnyitót délután öt órakor tartják a Széchenyi téren, ahol felkapcsolják a díszvilágítást, és először csodálhatjuk meg a látványos fényjátékot. Míg a Széchenyi tér a meghittebb, szakrális jellegű programok, addig a Dunakapu tér a kötetlenebb szórakozás helyszíne. Az előzőn megtaláljuk többek között a város karácsonyfáját, az adventi koszorút, a Betlehemet, a kisvasutat és a körhintát, az utóbbin ismét felállítják a népszerű korcsolyapályát. – mondta el Domanyik Eszter a Polgármesteri Hivatal Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője. Hozzátette, a Baross úton a gasztronómiáé a főszerep, míg a Megyeháza téren a szokásos vásár várja az érdeklődőket.

 

 

A Széchenyi téri fényjáték vasárnaptól csütörtökig 17:00-től 20:00-ig óránként, pénteken és szombaton 21:00 órakor is látható. A korcsolyapálya hétfőtől csütörtökig 10:00-től 20:00 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 22:00 óráig várja a korisokat. Tavaly Regél az erdő címmel mutattak be látványos mese-jégrevüt, s a Győri NEMAK-DANA ETO HC és a Műkorcsolya Szakosztály növendékei az idén is folytatják a kezdeményezést, ezúttal a Hamupipőke lesz majd műsoron.

 

 

Varga-Szabó Enikő, a műkorcsolya szakosztály vezetője kiemelte, egy ismert történetet szerettek volna feldolgozni úgy, hogy abban minél több gyerek szerepet kapjon, akik bemutatják azt a színvonalas munkát, amit az év során elvégeztek. Megemlítette, a stúdiómunkákat Orosz Sándornak, a Győrplusz munkatársának köszönhetik, aki a narrációt is vállalta. Gede Jázmin és Karda Norbert, a két főszereplő hozzátette, rengeteget dolgoztak a produkción, de megérte, mert igazán látványos lesz, és bíznak benne, hogy nagy örömet szereznek majd vele a győrieknek. A revü premierje a nyitónapon, majd vasárnaponként látható a Dunakapu téren.

 

 

Serfőzőné Tóth Andrea a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kiemelte, a Széchenyi téri színpadon lélekemelő produkciók váltják majd egymást a hétvégéken, vasárnap délután pedig az adventi gyertyagyújtás teszi teljessé az ünnepet. A téren 29 kézműves stand minőségi termékei közül válogathatunk.

 

 

Dániel Balázs a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió vezetője kifejtette, az idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a nagysikerű Boogiefesztet, amelyre számos hazai és külföldi vendégzenész érkezik. A Boogie Woogie hazai nagykövete elmondta, igazi show-t láthat majd a közönség örömzenével és táncosokkal.

 

 

Az advent idején nem csak a belvárosban, de minden városrészben kínálnak kulturális programokat. A kiemelt rendezvények közül csak néhány: Fellép többek között a Csík Zenekar, Caramel, Rákász Gergely, Tolcsvay László, Rácz Gergő, Halász Judit, de lesz Mikulás-nap és Betlehemes Találkozó is. A Győri Advent ezúttal is lehetőséget kínál a jótékonykodásra, ennek érdekében az idén is nyitva áll a jótékonysági faház a Széchenyi téren. A programok sora Karácsonnyal nem ér véget, a győriek idén is együtt búcsúztathatják az óévet és köszönthetik az újesztendőt.

 

 

Fontos tudnivaló még, hogy a belvárosi üzletek hosszabbított nyitva tartással készülnek, hétfőtől péntekig 9:00 és 19:00 óra között, szombaton 9:00 órától 18:00 óráig, míg vasárnap 10:00-től 18:00-ig tartanak nyitva. A részletes programokat, és más hasznos információkat adventi kiadványban gyűjtötték össze, amely beszerezhető a Baross úti Látogatóközpontban, vagy letölthető innen.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter