Győr+
2016.11.18. 09:03

Petrov Iván: Győr különleges hely a magyar úszósportban

Alig másfél évvel a Aqua Sportközpont olimpiai méretű medencéjének átadását követően, első teljes szezonjában a Győri Úszó SE az 50 méteres és a rövidpályás felnőtt bajnokság csapatversenyének első helyén végzett. A sikertörténetről, a győri és a hazai úszósport helyzetéről, jövőjéről a klub vezetőedzőjét, a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányát, Petrov Ivánt kérdeztük.

A kezdeteknél számított ilyen rövid időn belül ezekre a győri eredményekre?

2013 őszén érkeztünk Győrbe, a Vidra Úszóiskola első kis csoportját vettük át, és az ő pályáikon róttuk a köröket, 20-30 kezdő kisgyerekkel. Akkor még a szép uszoda, az EYOF-komplexum csak a rajzokon szerepelt, ahogy egy nagy régiós úszóegyesület képe is csupán a fejemben létezett.

Mindezzel együtt, a város a kezdetektől fogva kinyilvánította: pénz, fegyver, paripa – reális keretek között – nem lehet akadálya a szakmai terveknek. Nem gondoltam, hogy már az első szezonunk így sikerül, azt gondolom, mi úszók mindenkinek csak köszönettel tartozunk itt Győrben. Különösen büszke vagyok arra, hogy idén a 33 bajnoki aranyéremnek majdnem a fele, 16 az utánpótlás korosztály termése. Hosszú távon egyértelműen a saját bázisunkra szeretnénk támaszkodni, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy az első saját nevelésű versenyzőnk már tagja volt az – ha csak délelőtt is – egyik országos bajnoki címet szerzett felnőtt váltónknak. Úgy gondolom, a 2020–2024-es olimpiai ciklusra már saját nevelésű versenyzőkkel is tudunk készülni.

Mi az oka annak, hogy egyre több felnőtt és utánpótlás korú versenyző választja városunkat bázisul?

Jó kérdés, én sem értem, hogy tudjuk felvenni a versenyt Budapest gigaegyesületeivel. Azt gondolom, a város jó híre, a stabil háttér, a rendszeres komoly versenyek tették Győrt az úszósport fellegvárává.

Országos szinten elég komoly a felzúdulás a Magyar Úszó Szövetséggel szemben. Mennyire látja megalapozottnak a vádakat?

Ebben a kérdésben utánpótlás szövetségi kapitányként az úszószövetséget, egyesületi vezetőként pedig Győrt, illetve a versenyzőket kell képviselnem. Közel 15 éve dolgozom a magyar úszósportban, ki merem jelenteni, a győri helyzet áldott állapot. Természetesen a legkomolyabb különbséget az jelenti, hogy Győr városa nem tágított eredeti elképzelésétől, és valóban értékes szakmai tartalommal kívánja megtölteni az újonnan épült sportuszodát. Ez a szinte példátlan stabil háttér az, ami miatt nem lehet hiányérzetünk, szakmai munkánknak csak a saját korlátaink jelenthetnek akadályt. Mindemellett a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság soha nem látott mértékű segítséget ad a munkánkhoz, anyagi és szakmai értelemben is aranykorról beszélhetünk.

Ezek szerint, aki ma panaszkodik, annak nincs igaza?

Nem feltétlenül. Nem látok bele valamennyi egyesület működésébe, nem tudom, ki mire fordítja a kapott támogatásokat, abban pedig biztos vagyok, a győrihez hasonló kiemelt státuszt egyetlen más egyesület sem élvez az országban. Nem véletlenül emlékeztetem magam minden nap, vigyáznunk kell erre a kiemelt státuszra, bizalomra, élni kell a kapott lehetőséggel. Ugyanakkor az eredményektől még nem dőlhetünk hátra, újabb kihívásokat keresünk, és át is fogjuk ugrani a magasabb akadályokat.

 

Fotó: Marcali Gábor