Győr+
2016.11.17. 19:55

Emléktáblát kapott Győr legkiemelkedőbb polgármestere

Ünnepséggel egybekötött átadón mutatták be azt a vadonatúj emléktáblát, amelyet az győri önkormányzat és a Rotary Klub közösen állíttatott Zechmeister Károly emlékére, a róla elnevezett utcán.

Az eső ellenére is sok ünnepelni vágyó győri gyűlt össze a Zechmeister utcában, hogy lássák a Lebó Ferenc győri szobrászművész által elkészített új emléktáblát, amelyet ma délután lepleztek le.

– Győr méltó módon őrzi azoknak a polgárainak az emlékét, akik ezért a városért tettek az elmúlt időkben – kezdte Fekete Dávid alpolgármester ünnepi beszédét, majd kitért rá, hogy nemrég a vasminiszternek, azaz Baross Gábornak tudtak szobrot állítani a belvárosi sétálóutcán.

– Barross Gábor egy olyan kiváló polgármesterrel tudott együtt dolgozni, mint Zechmeister Károly, akinek az emlékére gyűltünk ma itt össze – folytatta az alpolgármester. – Az egykori városvezető nevéhez rengeteg olyan városfejlesztési intézkedés kötődik, amelynek eredményét még napjainkban is kézzelfoghatóan érezhetjük. Győr akkoriban lett igazi iparváros, az ipari kultúra kialakítása is nevéhez fűződik. Ahogy az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetett. Ezzel az emléktáblával méltó módon emlékezhetünk Zechmeister Károlyra – zárta az alpolgármester.

Egyébként Fekete Dávid arra is kitért, hogy a győri polgárokra különösen jellemző az értékőrzés és múlt megbecsülése, hiszen több civil kezdeményezés is megvalósulhatott már és a Rotary Klub mostani javaslatát is támogatni tudta az önkormányzat. Mindenki buzdított, keressék bátran hasonló ötletekkel az illetékeseket.

Az alpolgármester után Bana József a Győri Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója részletesen méltatta Zechmeister Károly munkásságát és kiválóságát. Kiemelte, hogy munkakedve szinte hihetetlen volt, amely kollégáit is lelkesítette. Majd ő is megerősítette: mindenki számára példaértékű a munkássága.

A mai naptól kezdve a róla elnevezett utcán már egy domborművel ellátott tábla is őrzi emlékét Zechmeister Károlynak, Győr legkiemelkedőbb polgármesterének.

Fotó: OJP